Αυξημένες ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς, καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι εργαστηριακές αναλύσεις. Η έξαρση ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα και συνεχίζεται.
Την τελευταία εβδομάδα, οι εξετάσεις σε 7 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, έδειξαν πως οι ιώσεις από τους δύο αυτούς ιούς έχουν φτάσει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, από τα 102 δείγματα που εξέτασαν, τα 25 (25%) ήταν θετικά στον ρινοϊό και εντεροϊό. Το ακόλουθο γράφημα είναι ενδεικτικό.
Τι είναι
Ο ρινοϊός "ευθύνεται" για τις περισσότερες περιπτώσεις ιώσεων και αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος.
Μεταδίδεται μέσω επαφής από άτομο σε άτομο και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα αερολύματα που παράγονται από τον βήχα, το φτάρνισμα ή μέσω της επαφής με τις μολυσμένες επιφάνειες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ο βήχας, το συνάχι, η ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης.
Οι λοιμώξεις από εντεροϊό έχουν ήπια συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα του απλού κρυολογήματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με τα παιδιά που έχουν άσθμα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό να είναι πιο ευάλωτα.
Μεταδίδονται από τα μάτια, τη μύτη, τα στοματικά υγρά (σάλιο) και τα περιττώματα.
Δίκτυο κλινικών
Στο πλαίσιο της ενιαίας επιτήρησης σοβαρών λοιμώξεων αναπνευστικού, ο ΕΟΔΥ συλλέγει σε εβδομαδιαία βάση - συμπληρωματικά προς τα υπόλοιπα συστήματα επιτήρησης - δεδομένα από ιδιωτικές κλινικές της χώρας, προερχόμενα από την εργαστηριακή διερεύνηση περιστατικών που εισάγονται για νοσηλεία (ανάλυση δειγμάτων με μέθοδο ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού).
Στο δίκτυο συμμετέχουν 7 κλινικές, που δήλωσαν δυνατότητα αποστολής στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση: 5 στην Αττική (Ιασώ Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Λευκός Σταυρός Αθηνών, Metropolitan General, Ερρίκος Ντυνάν), ένα στη Θεσσαλία (Ιασώ Θεσσαλίας) και ένα στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης).
Η θετικότητα για το κάθε παθογόνο υπολογίζεται επί του συνόλου των δειγμάτων των νοσοκομείων που εξετάστηκαν για το εν λόγω παθογόνο. Η εργαστηριακή διερεύνηση πραγματοποιείται με μεθόδους πολλαπλής ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}