Αν και κοστίζει μόνο λίγα λεπτά, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έλλειψη: το αλατούχο διάλυμα που έχει γίνει σπάνιο προϊόν στα γερμανικά νοσοκομεία και φαρμακεία, αν και είναι απαραίτητο για επεμβάσεις και σε διαδικασίες έγχυσης. Σύμφωνα με τον Thomas Preis, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών της Βόρειας Ρηνανίας, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.
«Αυτό που ήταν ήδη σημαντικό πρόβλημα στα νοσοκομεία επηρεάζει τώρα και τη φροντίδα των ασθενών που πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία», προειδοποίησε η εφημερίδα Rheinische Post με έδρα το Ντίσελντορφ.
Το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επιβεβαίωσε ότι «οι κλινικές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Γερμανία είχαν λάβει μόνο το 80% των αναγκών τους» και πρόσφατα αυτό μειώθηκε σε περίπου 50%. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM), η κατάσταση θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες.
Οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά
Η Γερμανία έχει επηρεαστεί επανειλημμένα από ελλείψεις φαρμάκων, ιδιαίτερα αντιβιοτικών και παιδιατρικών φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια. Οι συνέπειες είναι σοβαρές: μια έρευνα μελών της Γερμανικής Επαγγελματικής Ένωσης Παιδιάτρων (BVKJ) την άνοιξη του 2024 διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών πίστευε ότι η ποιότητα της θεραπείας ήταν σε κίνδυνο.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία γινόταν πιο χρονοβόρα επειδή οι γιατροί έπρεπε να ελέγξουν εκ των προτέρων ποια φάρμακα ήταν διαθέσιμα. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Φαρμακοποιών (DAV) έχουν ήδη προκύψει προβλήματα για περίπου 500 διαφορετικά συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Σύμφωνα με έρευνα του 2023 που διεξήχθη από τον Φαρμακευτικό Όμιλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU), η κατάσταση με τις ελλείψεις έχει επιδεινωθεί σε πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Δραστικά συστατικά από την Κίνα και την Ινδία
Τα αίτια των ελλείψεων είναι πολύπλοκα, όπως και η παρασκευή φαρμάκων. Ενώ η Γερμανία, η οποία διαθέτει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Bayer, η BASF, η Boehringer Ingelheim και η BioNTech, κάποτε θεωρούνταν το «φαρμακείο του κόσμου», η παραγωγή πραγματοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο. Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού είναι μεγαλύτερες και επιρρεπείς σε διαταραχές.
Η πλειοψηφία των δραστικών συστατικών παράγεται πλέον στην Κίνα και την Ινδία. Όχι μόνο οι μισθοί είναι χαμηλότεροι εκεί, αλλά οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι λιγότερο αυστηροί από ό,τι στην ΕΕ.
«Ενώ παλαιότερα είχαμε 10 προμηθευτές σιροπιού παρακεταμόλης για τον πυρετό, σήμερα έχει απομείνει μόνο ένας κύριος προμηθευτής», εξήγησε στη DW ο καθηγητής Ντέιβιντ Φράνκας, ειδικός στην αλυσίδα εφοδιασμού στο Worms University of Applied Sciences.
Η έγκαιρη παραγωγή δεν βοηθά
Οι διακυμάνσεις της ζήτησης είναι τεράστιες: κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, για παράδειγμα, η ζήτηση στην Infectopharm κατέρρευσε επειδή η ευρεία χρήση μασκών οδήγησε σε απότομη πτώση σε πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες. Η εταιρεία αναγκάστηκε να καταστρέψει ακριβούς χυμούς αντιβιοτικών για παιδιά επειδή δεν μπορούσε να τους πουλήσει. Δύο χρόνια αργότερα, η ζήτηση εκτοξεύτηκε ξανά.
Το πρόβλημα των τιμών είναι ιδιαίτερα έντονο με τα γενόσημα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 70 με 80% της βασικής προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων. «Τα περιθώρια για την κατασκευή τέτοιων προϊόντων είναι εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε ο Holzgrabe.
Μολονότι πολλοί το έχουν ζητήσει, θα ήταν δύσκολο να επαναφερθεί πλήρως η παραγωγή στην ΕΕ. Ένας λόγος είναι ότι θα ήταν περίπλοκο να παραχθούν οι εκλεκτές χημικές ουσίες που απαιτούνται για τα ενεργά συστατικά. "Έχουμε δημιουργήσει περιβαλλοντική νομοθεσία που το καθιστά σχεδόν αδύνατο", δήλωσε ο Holzgrabe.
Ακόμα και αν ήταν εφικτό, δεν θα έδινε λύση για τον ερχόμενο χειμώνα. «Χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν οι εγκαταστάσεις παραγωγής», είπε ο Φράνκας.
Πηγές:
www.dw.com/
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}