Μία πρωτοφανή καταστροφή βιώνει η Ισπανία τα τελευταία 24ωρα, με τις ακραίες πλημμύρες που πλήττουν τη Βαλένθια να στοιχίζουν ήδη τη ζωή σε τουλάχιστον 158 πολίτες.
«Η προαναγγελθείσα καταιγίδα εξελίχθηκε μέσα σε μία νύχτα σε πραγματικό εφιάλτη. Σε ορισμένες περιοχές έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες από τον ουρανό εκατοντάδες λίτρα νερού ανά κυβικό μέτρο», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Ακόμα και αν υποχωρήσει η βροχή, υπάρχουν ακόμη μέρη όπου η ποσότητα του νερού εξακολουθεί να είναι επικίνδυνα μεγάλη – και αναμένονται κι άλλες βροχοπτώσεις».
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι τεράστιες ποσότητες νερού οφείλονται «στη θερμοκρασία της θάλασσας κατά τις τελευταίες εβδομάδες, που εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστα υψηλή φτάνοντας ακόμα και τους 23 βαθμούς Κελσίου – θερμοκρασία πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι». Πάντως τα όσα συμβαίνουν στη Βαλένθια και τη γύρω περιοχή «είναι κάτι που οι μετεωρολόγοι θεωρούσαν πάντοτε ως πιθανό ενδεχόμενο», παρατηρεί η SZ.
Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τους πολίτες για την επερχόμενη κακοκαιρία. «Ωστόσο πολλοί επικρίνουν πως τα κανάλια πληροφόρησης των πολιτών ήταν ανεπαρκή. Μήπως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθούν οι δραματικές σκηνές που ακολούθησαν;», διερωτάται το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Η κακοκαιρία στη Βαλένθια άφησε περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη καταστροφή που έχει συμβεί στην Ισπανία εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μία εθνική τραγωδία».
Καταστροφικές καταιγίδες όπως αυτή βέβαια «δεν είναι κάτι το καινούργιο – το καινούργιο είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται. “Όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ή για κατάσταση κλιματικής ανάγκης”, έγραψε η Greenpeace Spain, “αυτά γίνονται συχνά αντιληπτά ως αφηρημένες έννοιες που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας. Δυστυχώς όμως η κλιματική αλλαγή είναι ακριβώς αυτό: η εντατικοποίηση των ακραίων καιρικών φαινομένων”. Και στην περίπτωση της Ισπανίας η Μεσόγειος λειτουργεί ως… επιταχυντής της καταστροφής», εξηγεί το RND.
Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν από στις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ως τη τραγωδία με το πολυτελές σκάφος «Bayesian» βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών κοντά στο Παλέρμο. Οι κλιματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί όλο και πιο συχνά τέτοιες βίαιες και απροσδόκητες φουρτούνες και καταιγίδες σε μια θάλασσα όπως η Μεσόγειος, που παραδοσιακά θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από τις ανοιχτές θάλασσες.
Πηγές:
euro2day, DEUTSCHE WELLE
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}