Οι άνθρωποι θα πρέπει να βαδίζουν με σύνεση και να μην υπερβάλλουν εαυτόν σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά μέσα στην πόλη "γιατί όσο περισσότερο αγχώνεται κανείς, τόσο περισσότερο εισπνέει".
Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από την Αυστρία και αφορά τις παρατηρήσεις που έγιναν στη Βιέννη και το Λιντς αναφορικά με τις βλάβες που μπορούν ν απροκαλέσουν τα αιωρούμενα σωματίδια. Αυτό αφορά πιο πολύ την Ελλάδα όπου ο αστικός ιστός είναι πολύ επιβαρυμένος εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ειδικά οι ηλικιωμένοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα έντονα στην ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε είδους, γι' αυτό είναι σημαντικό ειδικά για αυτή την ομάδα να είναι προσεκτικοί", εξήγησε ο Hutter από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Όσοι πάσχουν από σοβαρές προϋπάρχουσες παθήσεις μπορούν επίσης να προστατευτούν με μάσκα. Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική. Η έξοδος των παιδιών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος "δεν είναι περισσότερο πρόβλημα από το να πηγαίνει κανείς για ψώνια.
Αλλά το να τρέχει κανείς μέσα στην πόλη σαν τρελός και να νομίζει ότι αυτή είναι η ιδανική άσκηση και ότι ο αθλητισμός είναι υγιεινός χωρίς αν και αλλά, λοιπόν, δεν έχει δίκιο", προειδοποίησε ο γιατρός.
Υπάρχουν δύο πτυχές των αιωρούμενων σωματιδίων που τα καθιστούν επικίνδυνα.
"Από τη μία πλευρά, τα πολύ στερεά σωματίδια, σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση, και στη συνέχεια υπάρχουν άλλοι ρύποι που συνδέονται με την επιφάνεια, από βαρέα μέταλλα μέχρι πραγματικά πολύ επιβλαβείς υδρογονάνθρακες", δήλωσε ο Hutter.
Τα υπέρλεπτα σωματίδια φτάνουν στις κυψελίδες των πνευμόνων και από εκεί μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει μόνο αναπνευστικά προβλήματα ή να επηρεάσει τους πνεύμονες, "αλλά και καρδιακή αρρυθμία, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές προκαλούνται από τη ρύπανση με αιωρούμενα σωματίδια".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}