Οι ασθενείς για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι ανάγκες τους, η χρηματοδότηση στην Υγεία και οι δαπάνες μαζί με τους νέους σχεδιαζόμενους πόρους αποτελούν σημαντικά ζητήματα. Οι αμυντικές δαπάνες και η Υγεία είναι τα δύο πολύ μεγάλa θέματα που απασχολούν την Ευρώπη.
Στα πλαίσια αυτά, το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 21/11 και θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή, στο ξενοδοχείο Novotel στην Αθήνα, φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους και να αναδείξει την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση του αύριο της υγείας.
Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι "Οι Ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας Σήμερα το Αύριο της Υγείας". Το συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας
Σήμερα λοιπόν, πρώτη ημέρα, συμμετείχαν σε συζήτηση και τον ακολουθούμενο διάλογο, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και του υπουργείου Υγείας , συλλόγων ασθενών, πανεπιστημιακών και ειδικών σε θέματα Υγείας. που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας συλλογικής προσέγγισης του θέματος της Υγείας σήμερα αλλά και μελλοντικά.
Στόχος του συνεδρίου είναι η αλληλεπίδραση, η διαβούλευση και η συνδιαμόρφωση πολιτικών για την υγεία.
Τι γίνεται με τις δαπάνες Υγείας
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε την πρώτη ημέρα αφορούσε τις δαπάνες Υγείας. Εν κατακλείδι, τι θα γίνει μετά το 2027 που τελειώνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης. Μπαίνει λοιπόν πλαφόν στις δαπάνες.
Εκφράστηκε επίσης η ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον στην Υγεία.
Δεν είναι μόνο το θέμα της χρηματοδότησης των παροχών Υγείας αλλά και οι αλλαγές που θα γίνουν παγκοσμίως σε ότι αφορά π.χ τους δασμούς στα φάρμακα μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Είναι σημαντικό λοιπόν να βλέπουμε τα πράγματα συνολικά. Οι ασθενείς είναι ταυτόχρονα και φορολογούμενοι, υπογράμμισαν οι ομιλητές.
Ο ΟΟΣΑ, όπως αναφέρθηκε, θεωρεί ότι το 20-30% των προϋπολογισμών Υγείας αποτελεί προϊόν σπατάλης. Υπάρχει πάντως απόσταση και απόκλιση των παροχών Υγείας στην Ελλάδα από τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο.
Διπλάσια εντούτοις σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό είναι η ιδιωτική συμμετοχή.
Πάραυτα,όπως τονίστηκε, θα μειωθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στις παροχές Υγείας, μια και θα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.
Γίνονται πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, και τα χρήματα για την Υγεία θα είναι στο μέλλον περιορισμένα.
Στην Ελλάδα, από την άλλη, θα πρέπει να υπάρξει θωράκιση λόγω και των αποτελεσμάτων των κλιματικών αλλαγών και άλλων σημαντικών παραγόντων που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Η διαφάνεια και η τεκμηρίωση μπορούν να δώσουν λύση μιας και στην χώρα μας υπάρχει θεσμική εμπιστοσύνη.
Ένα ερώτημα που τέθηκε στο συνέδριο ήταν ποια είναι η μερίδα και το ποσοστό των ασθενών που πλήττονται από την κακή διαχείριση.
Από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας έγινε και πάλι λόγος για την ανάγκη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο.
Η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας – πέρα από την χρηματοδότηση - αφορά την ενδυνάμωση των ασθενών, την προώθηση ψηφιακών εργαλείων, καθώς και την διαφάνεια και την λογοδοσία.
Οι ασθενείς, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, από κάποιον ομιλητή "έχουν πολύ μεγαλύτερη φωνή απ΄όσο νομίζουν".
Το συνέδριο συνεχίζεται και με άλλες ενότητες και θα ολοκληρωθεί αύριο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}