Τις εντυπωσιακές αλλαγές που έφερε η ψηφιακή τεχνολογία στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, περιέγραψε στο 7o Healthcare Transformation ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Αντώνης Καρόκης.
Όπως ανέφερε, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πραγματικά μια επανάσταση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στη χρήση των δεδομένων, στην ανάπτυξη φαρμάκων, στην κλινική έρευνα, αλλά και στη διαχείριση των συστημάτων. Είπε αναλυτικά:
"Το πρώτο θέμα έχει σχέση με την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, που η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πλέον έχει επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες. Έχουμε αυτή τη στιγμή νέα μοντέλα, τα οποία βασίζονται σε συνθετική βιολογία, δηλαδή συνθέτουμε μόρια στο εργαστήριο και μπορούμε να διερευνήσουμε και να κάνουμε προσομοιώσεις για επιδράσεις των μορίων στο εργαστήριο και στον υπολογιστή. Υπάρχουν δύο φάρμακα που αναπτύχθηκαν πλήρως στον υπολογιστή, τα οποία έλαβαν τελικά και έγκριση".
Σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, οι δυνατότητες αυτές επιτρέπουν πολύ περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ μορίων και διερεύνησης τρόπων δράσεων και αλλάζουν τον τρόπο που γίνεται η κλινική έρευνα. "Η κλινική έρευνα σήμερα μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα, να έχει πολύ περισσότερα δεδομένα και να είναι πολύ πιο ολιστική. Δηλαδή, υπάρχουν εικονικές κλινικές μελέτες όπου ο ασθενής φοράει πάνω του wearables και σε πραγματικό χρόνο μελετάται η επίπτωση του φαρμάκου, χωρίς να χρειαστεί να πηγαίνει επισκέψεις και άρα πολύ πιο γρήγορα ξέρουμε τι συμβαίνει".
Αναφέρθηκε και σε νέες γενετικές θεραπείες, που αφορούν πολύ σπάνιες παθήσεις, γιατί μπορούμε πια, μέσα από δεδομένα, να βρούμε νέους τρόπους δράσης. Ανακοίνωσε πως σε 14 κέντρα στην Ελλάδα δοκιμάζεται ένα εμβόλιο για τον καρκίνο. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι περίπου 5% με 10% θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα των εταιριών και κατά 40% η παραγωγικότητα των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}