Στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως ένα παράδειγμα αριστείας, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο 7ο Healthcare Transformation, o Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει μια συνεχώς αυξανόμενη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα και ειδικά η τελευταία απευθύνεται σε 85 χώρες παγκοσμίως.
Η ετήσια συμβολή ανέρχεται σε 2,8 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας. Προσφέρονται περισσότερες από 11 χιλ. θέσεις εργασίας στις ίδιες φαρμακευτικές εταιρείες και περίπου 53 χιλ. ευρύτερα στον κλάδο.
Σύμφωνα με τον κ.Καραθάνο, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται από το Υπουργείο υγείας αφορούν και επικεντρώνονται στην αύξηση της προσβασιμότητας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, μέσα και εργαλεία όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Ενα από τα θεαματικά μέτρα που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα αφορά το επενδυτικό clowback μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της ΒΙΑΝΕΞ στην Πάτρα, παραγωγικές μονάδες σε ερευνητικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Τρίπολη από ELPEN, DEMO.
Tα χρήματα που διατέθηκαν για το 2019 έφτασαν τα 50 εκ., για το 2020 100 εκ., για το 2021 75 εκ., 250 εκ για το 2022-23 και για το 2024-25 200 εκ. Υπάρχουν επίσης επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Η στήριξη του ελληνικού φαρμάκου συνίσταται σε παρεμβάσεις του clawback και του rebate που οδήγησαν στην σταθεροποίησή του.
Η αύξηση τιμών στην φαρμακοβιομηχανία μετά από 12 χρόνια, όπως είπε ο Μπάμπης Καραθάνος, συνέβαλε στην διασφάλιση της βιωσιμότητας και επάρκειας σημαντικών θεραπειών στη χώρα. Δόθηκαν επίσης κίνητρα προκειμένου να μεταβούν σκευάσματα από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων στην αρνητική λίστα που ήταν ένα πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας.
Η ενίσχυση επίσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τα τρία τελευταία χρόνια ανήλθε στα 900 εκ, ενώ η εξαγγελία για τα 4 επόμενα χρόνια ανέρχεται στα 500 εκ κατ έτος, δηλ. 1,5 δισ. μέχρι και το 2027. Στόχος είναι και το 2026 που θα έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να φτάσουμε σε επιστροφές στα επίπεδα 40% και λίγο πιο κάτω στο retail, 50% στα ΦΥΚ και περίπου 60% στο νοσοκομειακό. Ο Υπουργός, όπως είπε ο κ. Καραθάνος, εξήγγειλε την δημιουργία ενός καναλιού καινοτομίας, το οποίο θα καλύψει όλες τις καινούργιες θεραπείες, τις κυταρικές, τις ανοσολογικές, που βεβαίως είναι πανάκριβες.
Ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Υπουργείου για τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του όλου συστήματος, στις ορθότερες συνταγογραφικές πρακτικές, αλλά και στην ανάπτυξη εργαλείων όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και η εφαρμογή του My Health, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πλέον άμεση και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους.
Τέλος, σημαντική ήταν η αναφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης στο "Προλαμβάνω". Το Υπουργείο προτρέπει τους πολίτες να προβούν σε προληπτικές δωρεάν εξετάσεις μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο κινητό.
Ως τώρα, όπως ανέφερε, έχουν αποσταλεί μηνύματα σχεδόν παντού όπου αυτό χρειάζεται σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, αλλά και σύντομα του καρδιαγγειακού ελέγχου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}