Επιστήμη & Ζωή

Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με ψωρίαση

Αυτό έδειξε έρευνα σε χιλιάδες άτομα.


Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024, 17:45

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Η υψηλή κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενεργού ψωρίασης. Αυτό δείχνει μια διατομεακή μελέτη από τη Γαλλία, τα αποτελέσματα της οποίας αναφέρθηκαν τώρα από ερευνητές στο περιοδικό "JAMA Dermatology".

"Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει προ - ή αντιφλεγμονώδη ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονωδών ασθενειών", γράφουν η Laetitia Penso από το Τμήμα Επιδημιολογίας στη Δερματολογία του Πανεπιστημίου Paris-Est στο Créteil και οι συνεργάτες της.

Οι συσχετίσεις με την κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων έχουν ήδη αποδειχθεί για μια σειρά ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. "Αλλά η συσχέτιση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της ενεργού ψωρίασης είναι σε μεγάλο βαθμό αδιερεύνητη", δήλωσε η γαλλική ερευνητική ομάδα.

Η κατάσταση της ψωρίασης βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Σε μια διατομεακή μελέτη, ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Nutri-Net Santé από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο αυτοδιάγνωσης: δεν είχαν ποτέ ψωρίαση, και καθόλου ενεργή ψωρίαση

Εξήγαγαν την ημερήσια κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σε γραμμάρια από τα ημερολόγια διατροφής των συμμετεχόντων και στη συνέχεια την κατηγοριοποίησαν σε 3 τριτημόρια - από την ελάχιστη (τριτημόριο 1) έως τη μέγιστη κατανάλωση (τριτημόριο 3).

Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα όπως αλμυρά σνακ, γλυκά, συσκευασμένο λευκό ψωμί, έτοιμα κέικ, δημητριακά πρωινού, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, ζαχαρούχο έτοιμο γιαούρτι, έτοιμες σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα, κοτομπουκιές, λουκάνικα και στιγμιαία ζυμαρικά.

Ανάλυση περισσότερων από 18.000 ατόμων

Η ανάλυση περιλαμβάνει 18.528 άτομα, κατά κύριο λόγο (74%) γυναίκες, με μέση ηλικία 62 ετών. 1.825 (10 %) είχαν ψωρίαση και 803 (4 %) ενεργή ψωρίαση κατά τη στιγμή της έρευνας. Σε μια μη προσαρμοσμένη ανάλυση, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας διέφερε μεταξύ της ομάδας με ενεργή ψωρίαση και της ομάδας που δεν είχε ποτέ ψωρίαση

Ελήφθησαν υπόψη πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες

Οι συσχετίσεις προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, την κατάσταση καπνίσματος, τη σωματική δραστηριότητα, τον ΔΜΣ, την κατανάλωση αλκοόλ και τα συνοδά νοσήματα (κατάθλιψη, καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, υπερτριγλυκεριδαιμία, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και φλεγμονώδεις ρευματισμοί), καθώς και για τον αριθμό των συμπληρωμένων ημερολογίων διατροφής.

Μετά τον συνυπολογισμό όλων αυτών των πιθανών συγχυτικών παραγόντων, η υψηλή κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων ήταν συχνότερη από τη χαμηλή κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων στην ομάδα με ενεργό ψωρίαση.

Πηγές:
JAMA Dermatology



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων