Μεγάλο είναι το οικονομικό και κοινωνικό βάρος των μυοκαρδιοπαθειών που περιλαμβάνονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα τελευταία κοστίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά δισ. ευρώ. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία ανεβάζουν το κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα 210 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το υγειονομικό φορτίο των μυοκαρδιοπαθειών είναι σημαντικό καθώς επηρεάζει συνολικά περίπου 1 στα 330 άτομα, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφορικά με τις μυοκαρδιοπάθειες, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την Ελλάδα, μία πληθώρα μελετών στην Ευρώπη έχουν τεκμηριώσει ότι οι παθήσεις αυτές επιφέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος.
• Σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία, εκτιμάται ότι οι ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες αντιστοιχούν στο 11,3% των νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια, στο 33% των εμφυτεύσεων απινιδωτή, στο 38% μηχανικής υποστήριξης του κυκλοφορικού και στο 51% των μεταμοσχεύσεων καρδιάς.
• Στη Γερμανία, το 65% των μεταμοσχεύσεων καρδιάς γίνεται σε ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες.
• Στην Ιταλία, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με διαγνωσμένη υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια χρειάστηκε τουλάχιστον μία φορά έκτακτη νοσηλεία κατά τη διάρκεια έξι ετών. (Ciabatti M, et al., 2020).
• Πρόσφατα δεδομένα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό βάρος που αυξάνεται δραματικά ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της καρδιακής ανεπάρκειας, κυρίως λόγω των δαπανών νοσηλείας.
Στην Ελλάδα, ο ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάντα είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άτομα στους άνδρες και 391 θάνατοι ανά 100.000 άτομα στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο ανέρχεται περίπου σε 145 θανάτους ανά 100.000 άτομα στους άνδρες και 68 θανάτους ανά 100.000 άτομα στις γυναίκες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια στις ΗΠΑ, καθώς και τα διαθέσιμα δεδομένα από το 2016 για την Ευρώπη, καταγράφεται σημαντική μείωση του ρυθμού θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και στεφανιαία νόσο με την πάροδο των ετών. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μειώθηκε κατά 31% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες και από στεφανιαία νόσο κατά 28% στους άνδρες και 39% στις γυναίκες, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Atlas της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Π. Βάρδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόλο που η καρδιαγγειακή θνησιμότητα μειώθηκε, τα νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ των ετών 1990 και 2015 στην πλειοψηφία των χωρών μελών της ESC, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης.
Στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί συνολικά 8.500.000 ενήλικες στην απογραφή του 2021. Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση ότι μέχρι και ένας στους 330 ενήλικες μπορεί να πάσχει από μυοκαρδιοπάθεια, η ομάδα αυτών των νοσημάτων ενδέχεται να αφορά και να επηρεάζει τη ζωή άνω των 25.000 συμπολιτών μας. Εξάλλου, η χώρα μας, λόγω των νησιωτικών της περιοχών, που λειτούργησαν για μεγάλα διαστήματα ως κλειστές κοινωνίες, αποτελεί ένα φυσικό πάρκο κληρονομικών και σπανίων νοσημάτων. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών ή των ατόμων με γενετική προδιάθεση παραμένει αδιάγνωστο ή διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το επιδημιολογικό, υγειονομικό και κοινωνικό φορτίο της νόσου.
Τα κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν βασική αιτία αιφνίδιου θανάτου στη νεανική ηλικία και, συνεπώς, η πρόληψή τους σχετίζεται με τη δυνατότητα διάγνωσης και πρόσβασης στη φροντίδα.
Σημαντικά στοιχεία:
Η Μονάδα Καρδιογενετικής και Αθλητικής Καρδιολογίας (Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων- ΕΚΚΑΝ) της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών αποτελεί το μοναδικό τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο διαχειρίζεται ασθενείς με κληρονομούμενα και σπάνια καρδιαγγειακά νοσήματα. Στo πλαίσιo της συνεχούς δράσης για πάνω από 20 έτη, ελέγχονται και παρακολουθούνται ασθενείς όλου του φάσματος των σπανίων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μυοκαρδιοπαθειών, της καρδιακής αμυλοείδωσης, των αρρυθμιολογικών συνδρόμων και των αορτοπαθειών.
Το τμήμα είναι στελεχωμένο από καρδιολόγους πλήρους απασχόλησης με ειδική εκπαίδευση στο αντικείμενο των μυοκαρδιοπαθειών και της αθλητικής καρδιολογίας.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας έχουν εξετασθεί περί τους 3.500 ασθενείς από όλη την Ελλάδα.
• Η Μονάδα ακολουθεί το μοντέλο του One Stop Shop ώστε ο ασθενής να υποβάλλεται στο σύνολο των βασικών εξετάσεων πριν την κλινική εκτίμηση, ενώ περαιτέρω εξετάσεις διενεργούνται σε συνεργασία με τα λοιπά εξειδικευμένα τμήματα της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
• Εντός της μονάδας λειτουργεί Τμήμα Γενετικής Συμβουλευτικής και προγραμματισμού Γενετικών Ελέγχων όπως και Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης ασθενών με μυοκαρδιοπάθειες.
Η Μονάδα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα σπάνια Καρδιαγγειακά Νοσήματα και την Καρδιακή Αμυλοείδωση.
Σημαντικά αποτελέσματα κατά την περίοδο 2019-2022 από το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας
• Δημιουργήθηκαν νέες υποδομές πληροφορικής για τη διαχείριση των δεδομένων και την εναπόθεσή τους στην ΕΔΥΤΕ (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και τη δυνατότητα σύνδεσής τους με την ΗΔΙΚΑ.
• Αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο Οικοσύστημα Πληροφορικής στο πλαίσιο του Δικτύου, σκοπός του οποίου είναι η παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών σε Κλινικές και Εργαστήρια Ανάλυσης για δράσεις Ιατρικής Ακριβείας.
• Το Οικοσύστημα αυτό χρησιμοποιείται από κλινικούς γιατρούς και εργαστήρια ανάλυσης για την καταγραφή κλινικής και γενετικής πληροφορίας ασθενών αντίστοιχα, τροφοδοτώντας μια Τράπεζα Κλινικογενετικών Πληροφοριών από την οποία μπορεί να εξαχθεί ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας για κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο «φωλιές» νοσημάτων και μεταλλάξεων.
• Το Οικοσύστημα Πληροφορικής ακολουθεί μια ασθενοκεντρική προσέγγιση στην οποία χρησιμοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) για την καταγραφή ενός ασθενή. Η σχεδίαση αυτή επιτρέπει την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του ασθενή όσον αφορά στο κλινικό και γενετικό προφίλ του, αλλά και των συννοσηροτήτων του.
• Το Οικοσύστημα Πληροφορικής το οποίο έχει αναπτυχθεί, υποστηρίζει μια ροή πληροφορίας η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή και έχει εγκατασταθεί στις υποδομές της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).
• Η εφαρμογή του επιδημιολογικού χάρτη θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από τα παραπάνω Μητρώα και Αποθετήριο, ώστε να δημιουργηθεί ο χάρτης της χώρας στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κλινικογενετικές συσχετίσεις.
• Όσον αφορά στα κλινικά αποτελέσματα, γίνεται έλεγχος οικογενειών και εντοπισμός ομάδων υψηλού κινδύνου, που το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να εντοπίσει διαφορετικά.
Οπως υποστηρίζει ο επιστημονικός κόσμος, η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και να υποστηρίξει την περαιτέρω
ανάπτυξή τους.
• Συστηματική υποστήριξη και χρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας, έργων όπως το Μητρώο Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου και το Μητρώο Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς, καθώς και η διασφάλιση πανελλήνιας κάλυψης.
• Διασύνδεση των δεδομένων αυτών με τον Ατομικό Φάκελο Υγείας.
• Εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και ψηφιακή διασύνδεση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κλινικών.
• Σύσταση ρυθμιστικού οργάνου για τον έλεγχο του διαμοιρασμού δεδομένων υγείας, υπό την εποπτεία δημοσίου φορέα.
• Διοχέτευση δημοσίων κεφαλαίων και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για συντήρηση/αναβάθμιση των υφιστάμενων ψηφιακών υποδομών συλλογής και αποθήκευσης δεδομένων πραγματικού κόσμου (Real World Data).
• Στήριξη συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την προαγωγή της έρευνας στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων υγείας.
• Θέσπιση πλαισίου συνεργασίας ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας για τη προαγωγή της έρευνας και της ιατρικής επιστήμης στη χώρα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}