Έξαρση γαστεντερίτιδας, πολλά περιστατικά κορωνοϊού, συρροές κρουσμάτων από ιό κοξάκι και διάφορα άλλα εμπύρετα ταλαιπωρούν παιδιά κάθε ηλικίας την περίοδο που διανύουμε. Αντιθέτως, η γρίπη φαίνεται φέτος να καθυστερεί, με σποραδικά κρούσματα προς το παρόν, έπειτα από δύο χρονιές που εμφανίστηκε νωρίς, ενώ το παζλ συμπληρώνεται με περιστασιακές βρογχιολίτιδες, καθώς και κοινά κρυολογήματα.
Μιλώντας στο iatronet.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, σκιαγραφεί το τοπίο που διαμορφώνεται λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων, ενώ απευθύνει χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς για την προστασία των παιδιών και την αποφυγή μετάδοσης στους ενήλικες κατά τη διάρκεια των εορταστικών συναθροίσεων.
"Πρωταγωνιστές" γαστρεντερίτιδα και κοξάκι
Σημαντικός αριθμός παιδιών κατέγραψε απουσίες από τις σχολικές αίθουσες το τελευταίο διάστημα, λόγω κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού, ενώ για τον ίδιο λόγο μειώθηκε και ο αριθμός των παιδιών που προσέρχονταν σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. "Πρωταγωνίστρια" των λοιμώξεων της συγκεκριμένης περιόδου θα μπορούσε να θεωρηθεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα, λόγω έντονης κυκλοφορίας νοροϊού, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχει προκαλέσει επτά επιδημικά κύματα από την περασμένη άνοιξη, ενώ συνήθως κάνει 1 ως 2 κάθε χρόνο.
"Την περίοδο των εορτών και των εορταστικών τραπεζιών αναμένουμε να δούμε γαστρεντερικά προβλήματα σε παιδιά που έχουν αρρωστήσει πρόσφατα και έχουν ευαίσθητα στομάχια", αναφέρει η κ. Τζέτζη, η οποία συναντά αυτές τις μέρες αυξημένα περιστατικά COVID-19 λοίμωξης. "Πολλά παιδιά έχουν αυξημένο πυρετό, ενώ και ολόκληρες οι οικογένειες νοσούν", σημειώνει.
Παράλληλα, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε συρροή περιστατικών λοίμωξης με τον ιό κοξάκι, που προκαλεί τη λεγόμενη "νόσο χεριών, ποδιών και στόματος" η οποία εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και στη συνέχει με χαρακτηριστικά εξανθήματα στο σώμα και στην στοματική κοιλότητα.
Εμπύρετα περιστατικά που προσφεύγουν στους παιδιάτρους υποβάλλονται σε τετραπλό rapid test με ρινικό επίχρισμα που διαγιγνώσκει παράλληλα γρίπη Α και Β, κορωνοϊό, RSV και αδενοϊό.
Καθυστερεί φέτος η γρίπη
Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, με την πρόεδρο των παιδιάτρων να εκτιμά πως το γεγονός θα μπορούσε να οφείλεται σε δύο λόγους:
- Την ένταξη του αντιγριπικού εμβολίου από φέτος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών, με σημαντικό βαθμό ανταπόκρισης από τους γονείς.
- Την πιθανή επιστροφή στην προ πανδημίας επιδημιολογία του ιού, όταν η περίοδος έξαρσης της γρίπης ξεκινούσε συνήθως μετά τις γιορτές. Υπενθυμίζεται πως τους δύο προηγούμενους χειμώνες εμφανίστηκε πρώιμα, ήδη από το Νοέμβριο.
Τι συμβαίνει με τον κοκκύτη
Σε ό,τι αφορά τις μικροβιακές λοιμώξεις, την περίοδο που διανύουμε καταγράφονται σποραδικά κρούσματα στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, και λιγότερο συχνά κοκκύτη σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.
Αναφορικά με τον κοκκύτη, και το ρεκόρ 20ετίας που καταγράφεται φέτος, με 50 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, η κ. Τζέτζη επισημαίνει πως οφείλεται σε ανοσολογικό κενό. "Είχαμε και την άνοιξη περιστατικά με παρατεταμένο βήχα και ήμασταν πιο ενεργοποιημένοι για τον εμβολιασμό, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όμως έχει το χαρακτηριστικό ότι η ανοσία φθίνει αν δεν κάνει κάποιος τη booster δόση", αναφέρει προσθέτοντας: "Δεν είναι σαν το εμβόλιο της ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς που θα το κάνεις και θα διατηρήσεις τα αντισώματα για πάντα. Μετά το βασικό σχήμα που γίνεται στα βρέφη, χρειάζεται επανάληψη με το τριδύναμο (σ.σ. τετάνου - διφθερίτιδας - κοκκύτη) κατά την εφηβεία και στην ενήλικη ζωή ανά δεκαετία. Για αυτό ο κοκκύτης εμφανίζεται με εξάρσεις κάθε 3 - 4 χρόνια".
Η παιδίατρος υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμού όλων των εγκύων και μάλιστα σε κάθε εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν αυτή επέλθει ένα χρόνο μετά την γέννηση προηγούμενου παιδιού. "Δεν γίνεται για την προστασία της εγκύου, αλλά του βρέφους, το οποίο θα είναι ακάλυπτο μέχρι να γίνει 2 μηνών και να πάρει την πρώτη δόση του εξαδύναμου", επισημαίνει.
Οδηγίες προστασίας για τις γιορτές
Κατά την περίοδο των εορτών συνήθως μειώνεται η μεταδοτικότητα των παιδικών ιώσεων, λόγω του κλεισίματος των σχολείων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο. "Πριν κλείσουν τα σχολεία έχουμε εκδηλώσεις, σχολικές γιορτές, παιδικά πάρτι, ήδη μπορεί να έχουμε κολλήσει κάτι και πηγαίνουμε σε συναθροίσεις. Από την άλλη, κάποιοι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο παιδικό σταθμό τις τελευταίες μέρες για να μην είναι άρρωστα στις γιορτές", παρατηρεί η κ. Τζέτζη, συμπληρώνοντας: "Οπότε η εξέλιξη είναι μη προβλέψιμη, καθώς έχει να κάνει με τη νοοτροπία της οικογένειας, με τις συμβουλές που ακούει από τον γιατρό, με τις συνήθειες, τις ανάγκες και την κοινωνικότητά της".
Σε ό,τι αφορά την προφύλαξη, επαναλαμβάνονται οι βασικές οδηγίες υγιεινής: "Ξέρουμε ότι είναι περίοδος εορτών, ότι θέλεις να δεις τον παππού και την γιαγιά, να αγκαλιάσεις, να χαρείς οικογενειακές στιγμές, αλλά αν το παιδάκι είναι κρυωμένο πρέπει να προφυλαχθούν ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες", σημειώνει και καταλήγει: "Μπορούμε να ζυγίσουμε τα οφέλη με τους κινδύνους και να κρατήσουμε τις αποστάσεις που πρέπει για το καλό όλων. Από εκεί και πέρα, ισχύουν οι βασικοί κανόνες για καλό πλύσιμο χεριών πριν και μετά το φαγητό, απολύμανση επιφανειών, αερισμό χώρων, ενώ φροντίζουμε παιδιά και ενήλικες να είναι προστατευμένοι με τον προτεινόμενο εμβολιασμό".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}