Επιστήμη & Ζωή

Το φυτικό γάλα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης [μελέτη]

Σε νέα έρευνα, φυτικές εναλλακτικές επιλογές γάλακτος συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης κατά 14%.


Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2025, 18:00

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η τροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αλλά μπορεί να αυξήσει και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για παθήσεις ψυχική υγείας όπως η κατάθλιψη;

Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν οτι η κατανάλωση γάλακτος από φυτικές πηγές, όπως το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ενώ το ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα μπορεί ενδεχομένως να έχει προστατευτικά οφέλη.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αναγκαίο κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής. Είναι πλούσια σε λακτόζη, λιπίδια, πρωτεΐνη και μέταλλα,  τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.

Ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων ειδών γάλακτος στην ψυχική υγεία 357.568 συμμετεχόντων στη UK Biobank. Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος ή κατάθλιψη στην έναρξη της έρευνας παρακολουθήθηκαν για 13,5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 13.065 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και 13.339 με άγχος.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος συνδεόταν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άγχους. Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα συνδεόταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και 10% χαμηλότερο  για άγχος. Όμως το αποβουτυρωμένο γάλα δεν είχε σημαντική επίδραση στον κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και 29% χαμηλότερο άγχους για όσους κατανάλωναν ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Αποκαλύφθηκε πιθανή προστατευτική αιτιατή σχέση μεταξύ ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος και κατάθλιψης

Οι φυτικές εναλλακτικές επιλογές γάλακτος συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης κατά 14%.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα οφέλη ψυχικής υγείας του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος οφείλονται στο υψηλότερο περιεχόμενο ακόρεστων λιπαρών οξέων σε σύγκριση με το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στον εγκέφαλο, πιθανόν μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.

 

Πηγές:
Frontiers in Nutrition.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων