Η όρασή μας μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Αυτό μπορούμε να το επιβραδύνουμε τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε την όρασή μας και τα μάτια μας δεδομένα, αλλά χρειάζονται φροντίδα όπως κάθε άλλο όργανο του σώματος. Ας ρίξουμε μια ματιά στις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που θα προστατεύσουν τα μάτια μας.
Φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα
Γιατί πορτοκαλί; Επειδή περιέχουν β-καροτίνη, μια χρωστική θρεπτική ουσία που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Το σώμα σας μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή σας.Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τα μάτια σας να παραμείνουν λιπασμένα για να αποφύγετε την ξηρότητα που μπορεί να τα ερεθίσει και να τους δημιουργήσει βλάβες. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ξηροφθαλμία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για β-καροτίνη και βιταμίνη Α.
Γλυκοπατάτες
Καρότα
Κολοκύθα
Πεπόνι
Βερίκοκα
Μάνγκο
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C, που είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα μάτια σας. Μπορεί να προστατεύσει από προβλήματα όρασης όπως ο καταρράκτης (θόλωμα των ματιών σας) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας. Θα βρούμε βιταμίνη Cσε μεγάλες ποσότητες στα:
Πορτοκάλια
Μανταρίνια
Γκρέιπφρουτ
Λεμόνια και limes
Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Πολλά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία των ματιών.Καλές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης περιλαμβάνουν:
Λάχανο
Μαρούλι
Σπανάκι
Λαχανάκια Βρυξελλών
Μπρόκολο
Αρακάς
Μούρα
Όποια και να διαλέξετε, τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που τονώνουν την όραση. Τα καλύτερα για να εντάξετε στην διατροφή σας είναι:
Βατόμουρα
Cranberries
Σμέουρα
Φράουλες
Ψάρι
Πολλά ψάρια περιέχουν πολύτιμα λιπαρά ω-3, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των ματιών... αλλά και του υπόλοιπου οργανισμού γενικότερα. Η επαρκής λήψη ω-3 μπορεί να προστατεύσει τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μπορούσε ακόμα και ναβοηθήσει στη μείωση της ξηροφθαλμίας λόγω της καταπόνησης των ματιών από συχνή χρήση οθόνης. Τα ακόλουθα ψάρια είναι πλούσιες πηγές λιπαρών ω-3.
Σκουμπρί
Σολομός
Ρέγγα
Τόνος
Πέστροφα
Γαύροι
Σαρδέλες
Φασόλια
Τα όσπρια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει τη δημιουργία μιας χρωστικής ουσίας που προστατεύει τα μάτια που ονομάζεται μελανίνη, η οποία διατηρεί τον αμφιβληστροειδή σας υγιή. Οι ερευνητές λένε ότι η προσθήκη ψευδαργύρου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και απώλεια όρασης.Τα φασόλια και τα όσπρια που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:
Μαύρα φασόλια
Κόκκινα φασόλια
Λευκά φασόλια
Φακές
Ρεβίθια
Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τα μάτια, καθώς περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3 και βιταμίνη Ε, που είναι και αυτή γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση. Απλώς να είστε προσεκτικοί με το μέγεθος της μερίδας, καθώς οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί επίσης να είναι υψηλοί σε θερμίδες. Οι καλύτερες επιλογές για την υγεία των ματιών σας περιλαμβάνουν:
Αμύγδαλα
Κάσιους
Σπόροι Chia
Λιναρόσπορος (κοπανισμένος για να απορροφήσετε τα συστατικά του καλύτερα)
Ηλιόσποροι
Καρύδια
Αυγά
Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε, καθώς και των αντιοξειδωτικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Φροντίστε να τα περιλαμβάνετε τακτικά στην διατροφή σας, αλλά μην τα τηγανίζετε για πολλή ώρα, καθώς χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}