Νέα έρευνα σε ποντικούς έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να ωφελεί τον εγκέφαλο.
Οι ποντικοί που σιτίστηκαν με τέτοια διατροφή ανέπτυξαν αλλαγές στα εντερικά βακτήρια που οι ερευνητές συνδέουν με καλύτερη μνήμη βελτιωμένες νοητικές επιδόσεις, αναφέρουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Gut Microbes Reports.
Η Rebecca Solch-Ottaiano, του Tulane University, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τις νοητικές επιδόσεις ανασχηματίζοντας το εντερικό μικροβίωμα.
Οι ερευνητές χορήγησαν διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρι και φυτικές ίνες για διάστημα 14 εβδομάδων. Τα νεαρά ποντίκια είχαν περίπου ηλικία ισοδύναμη με 18 ετών στον άνθρωπο.
Οι ποντικοί εμφάνισαν αυξήσεις σε 4 ωφέλιμους τύπους εντερικών βακτηρίων σε σύγκριση με άλλη ομάδα ποντικών που ακολουθούσε διατροφή δυτικού τύπου με κορεσμένα λιπαρά.
Οι αλλαγές στα εντερικά βακτήρια συνδέθηκαν με βελτιωμένη επίδοση σε δοκιμασίες σε λαβύρινθο που σχεδιάστηκαν για να εξετάσουν τη μνήμη και τις ικανότητες μάθησης των ποντικών.
Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής επίσης είχε καλύτερη νοητική ευελιξία-ικανότητα να προσαρμόζεται σε νέες πληροφορίες.
Ειχε επίσης καλύτερη βραχυπρόθεσμη εργασιακή μνήμη.
Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι έφηβοι και νεαροί ενήλικες των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα ακόμα ωριμάζουν θα μπορούσαν να επηρεάζονται θετικά από τη μεσογειακή διατροφή.
Θα μπορούσε να βελτιώσει τη σχολική επίδοση των εφήβων ή την εργασιακή απόδοση νέων ενηλίκων.
Πηγές:
Gut Microbes Reports.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}