Η μνήμη μας μπορεί να εμφανίζει προβλήματα για πολλούς λόγους – και δεν σχετίζονται όλοι με την ηλικία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την λειτουργία της. Ο κακός ύπνος, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, όπως και διάφορες επιλογές της καθημερινότητας, από το κάπνισμα μέχρι την καθιστική ζωή, μπορούν να μας το κάνουν πιο δύσκολο να θυμόμαστε πληροφορίες και να συγκρατούμε καινούριες.
Αυτοί είναι οι πιο συχνοί παράγοντες που θα επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη σας.
Δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες
Δεν χρειάζεται να ψάξετε για συμπληρώματα, καθώς τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την μνήμη μπορούν να καλυφθούν μέσω μίας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Φροντίστε να λαμβάνετε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και επαρκείς ποσότητες λιπαρών ω-3. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D παίζει επίσης ρόλο στην μνήμη μας, και μπορούμε να την συνθέσουμε με την έκθεση στον ήλιο. Αν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας είναι χαμηλά, τότε ίσως ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για κάποιο συμπλήρωμα. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σιγουροι ότι λαμβάνετε μια πληθώρα βιταμινών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι να φροντίζετε να τρώτε λαχανικά σε πολλά και διαφορετικά χρώματα.
Δεν γυμνάζεστε αρκετά
Το “νους υγιής...” δεν είναι απλά μια φράση. Είναι γεγονός. Η τακτική γυμναστική όχι μόνο βοηθά το σώμα μας να δουλεύει όσο καλύτερα μπορεί, αλλά ενισχύει το μυαλό και την συναισθηματική μας υγεία. Ο συνδυασμός όλων αυτών να δουλεύουν σωστά μπορεί να κρατήσει και την μνήμη μας πιο δυνατή.
Δεν γυμνάζετε, όμως, ούτε το μυαλό σας
Δραστηριότητες όπως παζλ, σουντόκου, σταυρόλεξα, παιχνίδια λογικής αλλά και χόμπι που θα αφήσουν την φαντασία και την δημιουργικότητά σας να εκφραστούν. Όλα αυτά ενισχύουν την δύναμη τοιυ μυαλού, άρα και την μνήμη, δημιουργώντας καινούριους συνδέσμους πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης που έρχεται με την ηλικία, όπως και πιο κοφτερό μυαλό σε νεότερα άτομα.
Δεν κοινωνικοποιείστε αρκετά
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, καθώς η επικοινωνία είναι ακόμα μια μορφή “γυμναστικής” για τον εγκέφαλο. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι από τους καλύτερους τρόπους να διώξουμε προβλήματα ψυχικής φύσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των προβλημάτων μνήμης.
Δεν μαθαίνετε καινούριες πληροφορίες
Μια νέα γλώσσα, ένας χορός, ένα άθλημα ή μια καινούρια δεξιότητα όπως το σχέδιο, το κέντημα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας απασχολήσει, να σας μάθει να αξιοποιείτε σώμα και μυαλό με νέους τρόπους, αλλά και να σας κάνει να νιώθετε καλά. Αυτοί οι τρεις πυλώνες μπορούν να δώσουν μια πολύ γερή ώθηση στην μνήμη σας, ειδικά όσο μεγαλώνετε.
Δεν βασίζεστε πολύ στον προσανατολισμό μας
Το GPS είναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες επινοήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού – δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε με τρόπους που δεν χωρούν σε αυτό το site. Παρ’ όλα αυτά, το να στηριζόμαστε συνέχεια στον χάρτη μέσα στο κινητό μας για προσανατολισμό είναι αρκετά εύκολος τρόπος για να χάσουμε τον δικό μας. Το οποίο μπορεί στην πράξη να ακούγεται ανησυχητικό μόνο αν βρεθούμε σε κάποια ξένη περιοχή χωρίς ίντερνετ, αλλά ας σκεφτούμε και την επίδραση που μπορεί να έχει στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Και αυτό μπορεί να ισχύει για κάθε εφαρμογή που έχουμε στο κινητό μας και στηριζόμαστε περισσότερο σε εκείνη αντί για την δική μας σκέψη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
La Roche-Posay: Μια ζεστή αγκαλιά για τους ογκολογικούς ασθενείς μέσω της καμπάνιας "The Healing Power of Touch"
'Ενωση Παθολόγων: Δεν έχουμε κληθεί στον διάλογο για τον προσωπικό γιατρό
Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων από όλον τον κόσμο στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΙΣΑ