Nέα έρευνα, του UNC Thurston Arthritis Research Center, εντόπισε 13 γονίδια (υψηλής πιθανότητας) που συμβάλλουν στην απώλεια αρθρικού ιστού και αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας.
Yπάρχουν έρευνες που έχουν εντοπίσει πάνω από 100 περιοχές κινδύνου εντός του DNA για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά λίγες έχουν εντοπίσει αιτιώδη γονίδια.
Η τελευταία μελέτη ξεκίνησε το 2022, όταν οι ερευνητές Phanstiel, Loeser, και Diekman θέλησαν να εντοπίσουν νεα γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδα που θα μπορούσαν να μελετηθούν περαιτέρω για ανάπτυξη θεραπείας.
Αρχικά συλλέχθηκε αρθρικός ιστός από 100 δότες για να χτιστεί κυτταρικό μοντέλο της νόοσυ. Αφου αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο τα κύτταρα και εισήχθησαν σε μόρια που προκαλούσαν κατάσταση παρόμοια με την οστεοαρθρίτιδα, οι ερευνητές μπορούσαν να μελετήσουν τη νόσο σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε γενομική και βιοπληροφορική για να δημιουργηθούν τα στοιχεία γονιδιακής έκφρασης και να εντοπιστούν υπολογιστικά τα γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο.
Έπειτα, μελέτες εντόπισαν τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια στην πάθηση.
Οι ερευνητές εντόπισαν 13 γονίδια με υψηλή πιθανότητα να επηρεάζουν τον γενετικό κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Εξι από τα 13 γονίδια είναι καινούργια για τους επιστήμονες όσον αφορά τις σχέσεις τους με την πάθηση.
Τα νεα γονίδια μπορούν να δώσουν νέες πληροφορίες για μια σειρά βιολογικών διαδικασιών που ενδεχομένως συμβάλλουν στην οστεοαρθρίτιδα.
Ορισμένα από αυτά τα γονίδια έχουν γνωστούς ρόλους στην οστεοαρθρίτιδα ή εμπλέκονται σε διαδικασίες σχετικές με την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας, ενώ η λειτουργία άλλων είναι λιγότερο σαφής.
Είναι πιθανό ο κίνδυνος για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας να καθοδηγείται από γενετικές επιδράσεις σε αριθμό διαφόρων διαδικασιών που δρουν σε ποικίλο εύρος αναπτυξιακών χρονικών περιόδων και βιολογικών καταστάσεων.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cell Genomics.
Πηγές:
Cell Genomics.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}