Η προλοθεραπεία (Prolotherapy) είναι μία εναλλακτική-συμπληρωματική ενέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των χρόνιων μυοσκελετικών πόνων.

Είναι μια αναγεννητική θεραπεία, στοχεύει δηλαδή όχι μόνο στην  πρόσκαιρη ανακούφηση από τον πόνο αλλά και στην αναγέννηση των ιστών και την τελική επούλωση της βλάβης τους. Με αυτό τον τρόπο η συντηρητική αυτή μέθοδος θεραπείας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά διαφορετικών παθήσεων του μυοσκελετικού μας συστήματος. Χωρίς μάλιστα την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής  και των κίνδυνο παρενεργειών που την συνοδεύουν.

Η φυσική αυτή μέθοδος  η οποία εφαρμόστηκε στην κλινική πράξη  για πρώτη φορά τη δεκαετία του 50 από τον χειρουργό George Hacket στις ΗΠΑ, έχει βρει συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση παγκοσμίως στη θεραπεία του πόνου τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μέθοδος της προλοθεραπείας περιλαμβάνει μια σειρά εγχύσεων με λεπτές βελόνες μικρών ποσοτήτων σακχαρούχων διαλυμάτων στην περιοχή των καταφύσεων  των εκφυλισμένων τενόντων,  των συνδέσμων, των διαστημάτων μεταξύ των οστών που σχηματίζουν τις  αρθρώσεις καθώς και μέσα στις  ίδιες τις αρθρώσεις. Τα διαλύματα αυτά εκτός από δεξτρόζη (dextrose) με πυκνότητα 12,5-25 % και πιο συνηθισμένα  15 %, περιέχουν ακόμη φυσιολογικό ορό και ένα τοπικό αναισθητικό όπως είναι  η ξυλοκαίνη (lidocaine) 2 %. Στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί και άλλες φαρμακευτικές ουσίες όπως το  Sodium Morrhuate και το δυάλυμα φαινόλης- γλυκερίνης- γλυκόζης.

Ανάλογα με την περίπτωση, συνήθως χρειάζονται 3 έως 5 συνεδρίες οι οποίες γίνονται συνήθως  κάθε 2-4 εβδομάδες.

Με την προλοθεραπεία προκαλείται η μείωση του πόνου στις περιοχές που πάσχουν, ενώ παράλληλα βελτιώνεται  η σταθερότητα, οι  μηχανικές ιδιότητες και η λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Θεωρείται ότι οι ενέσεις αυτές προκαλούν την παραγωγή αυξητικών παραγόντων που συμβάλλουν στην επούλωση των ιστών που έχουν βλάβη.

Ο μηχανισμός δράσης της στηρίζεται στην πρόκληση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στην περιοχή που γίνονονται οι ενέσεις στους τένοντες και τους συνδέσμους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η παραγωγή αυξητικών παραγόντων που συμβάλλουν στην επούλωση των ιστών που πάσχουν. Σε πειραματόζωα αλλά και σε μελέτες σε ανθrώπους έχει διαπιστωθεί ότι μετά την εφαρμογή της προλοθεραπείας αυξάνεται ο αριθμός των ινοβλαστών και  η παραγωγή κολλαγόνου καθώς επίσης ο αριθμός των χονδροκυττάρων και των νευρικών κυττάρων.

Η προλοθεραπεία έχει επίσης καλό αναλγητικό αποτέλεσμα μέσω νευροαισθητηριακών μηχανισμών που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα  τη μείωση του πόνου.

Η προλοθεραπεία έχει μια μεγάλη σειρά ενδείξεων σε διάφορες παθήσεις και κακώσεις του μυοσκελετικού όπως:

  • Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος
  • Οστεοαρθρίτιδα Δακτύλων του Χεριού
  • Πολυγωνομετακάρπια Αρθρίτιδα
  • Χρόνια Μηχανική Οσφυαλγία
  • Κοκκυγοδυνία
  • Ιερολαγονίτιδα
  • Ηβική Οστείτιδα και Τενοντίτιδα των Προσαγωγών
  • Νόσος Osgood-Schlatter- Τενοντίτιδα του επιγονατιδικού Τένοντα
  • Τενοντοπάθεια του Υπερακανθιόυ και του Δικέφαλου Βραχιόνιου  του Ώμου
  • Έξω Πλάγια Επικονδυλίτιδα του Αγκώνα (Tennis Elbow)
  • Έσω επικονδυλίτιδα
  • Τενοντίτιδα του  Αχιλλείου Τένοντα
  • Πελματιαία Απονευρωσίτιδα


Η προλοθεραπεία είναι γενικά ασφαλής θεραπεία αλλά πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό όπως Ορθοπαιδικό με εμπειρία στη μέθοδο αυτή. Δεν απαιτεί χειρουργείο, μπορεί να γίνει στο ιατρείο και έχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών όπως είναι  η μικροβιακή  μόλυνση  στην περιοχή της θεραπείας, εφόσον τηρούνται οι απαιτούμενοι κανόνες ασηψίας. Η θεραπεία δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη, σηπτικής αρθρίτιδας, κυτταρίτιδας ή σε τοπικό απόστημα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται σε ουρική και ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε περίπτωση κατάγματος.

Είναι ελάχιστα επώδυνη θεραπευτική τεχνική όπως κάθε ενέσιμη θεραπευτική μέθοδος. Οι ήπιες ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει όπως ο ελαφρύς  πόνος ή το αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή των ενέσεων, το παροδικό αίσθημα αιμωδίας και αίσθηση  πλήρωσης της άρθρωσης,  διαρκούν συνήθως λίγες μέρες.  Οι ενοχλήσεις αυτές υποχωρούν εύκολα με απλά αναλγητικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Η σχέση ηλικίας και αφυδάτωσης
Πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο η αλλαγή της ώρας την άνοιξη