Μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη με δεδομένα από 63 χώρες δείχνει ότι η υπερδιάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκοσμίως. Αν και αυτό παρατηρείται κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στις αναδυόμενες χώρες, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στην επιθεώρηση "The Lancet Diabetes & Endocrinology".
Η Mengmeng Li από το Τμήμα Πρόληψης του Καρκίνου στο Κρατικό Βασικό Εργαστήριο Ογκολογίας της Νότιας Κίνας στο Guangzhou της Κίνας και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 385 μητρώα καρκίνου σε 63 χώρες και τα συνέκριναν με τα ετήσια στοιχεία θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες από το 1980-2017. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Νότια Κορέα, την Κύπρο, τον Ισημερινό, την Κίνα και την Τουρκία.
Ανοδική τάση παρατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 2010, ενώ ακολούθησε πτωτική τάση στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.
Τα ποσοστά επίπτωσης και θνησιμότητας εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο
Η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου ποσοστού επίπτωσης κυμάνθηκε από λιγότερο από 10,0 ανά 100.000 γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως 101,4 ανά 100.000 γυναίκες το 2012. Για τους άνδρες, η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου ποσοστού επίπτωσης κατά την περίοδο μελέτης κυμάνθηκε από 2,7 ανά 100.000 έως 23,5 ανά 100.000.
Παρά την αύξηση των ποσοστών διάγνωσης, τα ποσοστά θνησιμότητας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα - και μάλιστα σημαντικά χαμηλότερα. Και η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου ποσοστού στις 63 χώρες ήταν μόνο περίπου 1,0-2,0 ανά 100.000 - και για τα δύο φύλα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
"Από το 2013 έως το 2017, οι θηλώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς συνέβαλαν στις μεγάλες διακυμάνσεις των ηλικιακά τυποποιημένων ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς", γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς αναπτύσσονται αργά και ενέχουν χαμηλό κίνδυνο απομακρυσμένων μεταστάσεων. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μικροί, κυτταρολογικά και ιστολογικά καρκινικοί όζοι που ανακαλύπτονται τυχαία στον θυρεοειδή αδένα δεν θα πρέπει να αναφέρονται ως καρκίνος, αλλά μάλλον ως μικρή, θηλώδης αλλοίωση, όπως αναφέρει στο blog της DGE ο Helmut Schatz, ομότιμος διευθυντής του BG University Hospital Bergmannsheil Bochum, νυν παθολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο στο Bochum.
Σε όλες τις χώρες, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν με την ηλικία των ασθενών. Τα ποσοστά επίπτωσης ανά ηλικία, από την άλλη πλευρά, παρουσίασαν στις περισσότερες χώρες ένα ανεστραμμένο σχήμα U.
Τεράστια υπερδιάγνωση σε ποσοστό έως και 85% των περιπτώσεων σε ορισμένες χώρες
Η έκταση της υπερδιάγνωσης ποικίλλει μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από μηδενική υπερδιάγνωση (στην Ουγκάντα, τη Ζιμπάμπουε και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο) έως υπερδιάγνωση σε ποσοστό άνω του 85,0% στις περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες (στην Κύπρο, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία). Συνολικά 1.736.133 (75,6 %) από τις 2.297.057 περιπτώσεις οφείλονταν σε υπερδιάγνωση, συμπεριλαμβανομένων 1.368.181 γυναικών και 367.952 ανδρών.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές υπερδιαγνώσεις. Και το πρόβλημα της υπερδιάγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στις αναδυόμενες χώρες. "Αυτό το καθιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί", τονίζουν.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}