Το ευρωπαϊκό έργο i2X - Intelligent Implementations of the European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF), με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» (Digital Europe) ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2025. Το έργο «Έξυπνες Εφαρμογές του Ευρωπαϊκού Μορφότυπου για την Ανταλλαγή των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας», συμβαδίζει με τη στρατηγική της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και τους φιλόδοξους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030 της ΕΕ.

Στο έργο συμμετέχουν έξι εταιρείες και οργανισμοί από την Ελλάδα: η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, τα διαγνωστικά κέντρα Affidea, η Γνώμων Πληροφορικής AE, και η Mindview Strategy & Research. Ως εταίροι στο έργο συμμετέχουν φορείς και από την Κύπρο με επικεφαλής την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας - ΕΑΗΥ, μαζί με τον ερευνητικό οργανισμό Cyens και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Η ΗΔΙΚΑ θα αξιοποιήσει την εμπειρία της στον τομέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του συνοπτικού ιατρικού ιστορικού. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεισφέρει στην εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στη διαδικασία τήρησης των ιατρικών δεδομένων από τους επαγγελματίες υγείας. Η ΕΛΛΟΚ ως σωματείο ασθενών θα συνεισφέρει με τη γνώση των ασθενών στη διαχείριση των δεδομένων τους, σε τομείς που περιλαμβάνουν εξειδικευμένες διαδικασίες, όπως η θεραπεία του καρκίνου, με έμφαση στις διαδικασίες επιβίωσης. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στον τομέα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Η εταιρεία Γνώμων Πληροφορική θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τα προϊόντα της ως χώρο επίδειξης της ορθής χρήσης του ευρωπαϊκού μορφότυπου στην πράξη. Τέλος, η Mindview θα συνεισφέρει με την εμπειρία της στον τομέα της επικοινωνίας και της δημοσιότητας του έργου.

Η ΕΑΗΥ συντονίζει το έργο «Extended EHR@EU Data Space for Primary Use-Χt-EHR» του οποίου τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν στο έργο i2X, με τη χρήση των τεχνικών οδηγιών για την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων για πρωτογενή χρήση, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό European Health Data Space. O ερευνητικός οργανισμός Cyens, με την πολυετή πείρα του στην εκτέλεση εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας, θα υλοποιήσει τις διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας σε πιλοτικό επίπεδο. Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ως τελικός χρήστης των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα του έργου i2X.

Στην καρδιά της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Μορφότυπος για την Ανταλλαγή των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας (EEHRxF) – που αποτελεί βασικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space, EHDS) και συστάθηκε υπό τις διατάξεις του πρόσφατου Κανονισμού. Ο εν λόγω μορφότυπος είναι καίριας σημασίας τόσο για την πρωτογενή χρήση των δεδομένων υγείας (υποστήριξη της ατομικής φροντίδας του ασθενή) όσο και για τη δευτερογενή χρήση τους (χάραξη πολιτικής, έρευνα, καινοτομία).

Στόχος του έργου είναι η βιώσιμη εφαρμογή του EEHRxF σε πραγματικές συνθήκες, στις πέντε βασικές κατηγορίες δεδομένων υγείας (συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, ηλεκτρονικές συνταγές φαρμάκων, εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές εικόνες και αναφορές, και ιατρικά εξιτήρια), μέσω περισσότερων από 35 πιλοτικών προγραμμάτων σε 14 συστήματα υγείας, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη συνδρομή 38 εταίρων. Αυτές οι πιλοτικές εφαρμογές σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, θα αποδείξουν ότι η εφαρμογή του EEHRxF θα βελτιώσει τα ποικίλα «μονοπάτια» φροντίδας της υγείας χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετο φορτίο στους επαγγελματίες υγείας ή τα συστήματα. Το έργο θα παραγάγει γνώση και καλές πρακτικές ώστε να συμβάλει στην ταχύτερη υιοθέτηση του μορφότυπου σε όλη την Ευρώπη προάγοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μεταξύ οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και συστημάτων υγείας.

Tο i2X είναι ένα έργο πρακτικής εφαρμογής, που περιλαμβάνει πειραματισμό σε πραγματικό κλινικό περιβάλλον προκειμένου να εξετάσει καλύτερες μεθόδους αποθήκευσης, ανταλλαγής και χρήσης δεδομένων υγείας. Αξιοποιώντας εξελιγμένα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τα καθημερινά καθήκοντα των επαγγελματιών υγείας, το i2X θα παραδώσει τεκμηριωμένα στοιχεία, συστάσεις πολιτικής και τεχνική καθοδήγηση σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, ενώ θα δημιουργήσει ευκαιρίες ώστε άλλοι οργανισμοί να συμπράξουν ως πρώιμοι αποδέκτες.

Το έργο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση πολιτικών ανοιχτής καινοτομίας και στην υλοποίηση των υπηρεσιών MyHealth@EU. Το i2X δεσμεύεται να βελτιώσει την εμπειρία τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών, μέσω της βελτιστοποίησης της ροής των εργασιών και της ενσωμάτωσης τεχνολογιών αιχμής στην περίθαλψη, στην φροντίδα της υγείας και στην πρόληψη.

Το έργο θα εστιάσει στο να αποδείξει τα οφέλη για ασθενείς και πολίτες, μέσω της βελτίωσης του συστήματος, της μείωσης των δαπανών και της παροχής εφαρμόσιμων συστάσεων για την επιτυχή υλοποίηση του EEHRxF. Ανοίγει, έτσι, τον δρόμο για μια νέα εποχή ψηφιακά διασυνδεδεμένων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και υπόσχεται 75% βελτίωση στη πρόσβαση των πολιτών στα δικά τους δεδομένα υγείας, σε εθνικό και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Την επόμενη τετραετία, στο έργο θα συμμετέχουν 12 κράτη μέλη της ΕΕ — Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία και Φινλανδία. Στα περισσότερα θα λειτουργήσουν «εγκαταστάσεις επίδειξης» (demonstrators), όπου αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 1.200 επαγγελματίες υγείας, ενώ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες θα ωφεληθούν από τις δράσεις του έργου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Vaser Lipo: Το μέλλον στη λιποαναρρόφηση
Δεύτεροι στην ΕΕ οι Έλληνες σε μη καλυπτόμενες ανάγκες Υγείας [πίνακες]
Ο Μ. Παπασάββας πρόεδρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου "Μ. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα"