Κάθε φορά που θα μιλήσουμε για υγιεινή διατροφή, τα φασόλια (και τα όσπρια γενικότερα) θα βρουν τρόπο να αναφερθούν. Και για πολύ καλό λόγο, καθώς είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, ινών και πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό μετάλλων. Ας στρέψουμε την προσοχή μας όμως στα μαύρα φασόλια σήμερα.
Αυτό είναι το διατροφικό προφίλ τους.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια περιέχει:
15 γρ. πρωτεΐνης
256 μικρογραμμάρια φολικού οξέος
360 μικρογραμμάρια χαλκού
800 μικρογραμμάρια μαγγανίου
400 μικρογραμμάρια θειαμίνης
120 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (28% DV)
3,6 mg σιδήρου
241 mg φωσφόρου
2 mg ψευδάργυρου
611 mg καλίου
Αν τρώμε συχνά μαύρα φασόλια, αυτά είναι μερικά από τα οφέλη που θα έχουν για τον οργανισμό μας.
Μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας
Τα μαύρα φασόλια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτές οι χημικές ουσίες καταπολεμούν τη βλάβη που προκαλούν τα μόρια των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, προλαμβάνοντας πολλές παθήσεις που οφείλονται σε αυτές. Επιπλέον, είναι και ο καλύτερος τρόπος να αντιστρέψουμε την πρόωρη γήρανση. Τα μαύρα φασόλια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης και της κερκετίνης.
Βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο
Τα μαύρα φασόλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά. Συνεργάζονται για να μειώσουν τη φλεγμονή, και προάγουν την αποτοξίνωση και την καλή υγεία των κυττάρων. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Ενισχύουν την υγεία του εντέρου και τον μεταβολισμό
Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που να έχουν τόσα οφέλη για το πεπτικό μας σύστημα όπως τα μαύρα φασόλια. Εκτός από την μεγάλη τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο (ένα είδος υδατάνθρακα που δεν διασπάται από το σώμα μας, αλλά δρα ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, δηλαδή πρεβιοτικό), ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι κάποια μόρια στα μαύρα φασόλια μπορεί να βοηθήσουν στην καταστροφή ανθυγιεινών παρασίτων και βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα.
Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Τα μαύρα φασόλια είναι εξαιρετική προσθήκη σε μια διατροφή υγιεινή για την καρδιά. Τα θρεπτικά συστατικά στα μαύρα φασόλια που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είναι τα διάφορα αντιοξειδωτικά τους που μπορούν να προλάβουν την σκλήρυνση των αρτηριών, όπως και τα φλαβονοειδή, που βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επίπεδων χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}