iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Επιστήμη & Ζωή

Λιγότερος ύπνος - συχνότερα κρυολογήματα [μελέτη]

Τι δείχνει μελέτη μεταξύ νοσηλευτών και φροντιστών στη Νορβηγία. Υψηλότερος κίνδυνος βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας και γαστρεντερικών λοιμώξεων.

Λιγότερος ύπνος - συχνότερα κρυολογήματα [μελέτη]

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2025, 14:00

Οι γονείς μικρών παιδιών και οι εργαζόμενοι σε βάρδιες το υποψιάζονται εδώ και καιρό. Από την στιγμή που κάποιος κοιμάται πολύ λίγο, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσει μια λοίμωξη, όπως ένα κρυολόγημα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Chronobiology International" επιβεβαίωσε τώρα τη σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της ασθένειας.

Για τις ανάγκες της μελέτης ερωτήθηκαν 1.335 νοσηλευτές και φροντιστές στη Νορβηγία, οι οποίοι ήταν όλοι τουλάχιστον 30 ετών.

Ανέφεραν πόσο ύπνο χρειάζονται, πόσο κοιμούνται, ποιες βάρδιες εργάζονται και πόσο συχνά είχαν ορισμένες μολυσματικές ασθένειες τους τελευταίους μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εάν το νοσηλευτικό προσωπικό είχε έλλειμμα ύπνου έως και δύο ώρες, ο κίνδυνος να κολλήσει κρυολόγημα αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο (33%).

Εάν το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από δύο ώρες, είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.

Ο κίνδυνος βρογχίτιδας, παραρρινοκολπίτιδας και γαστρεντερικών λοιμώξεων ήταν επίσης αυξημένος

"Η στέρηση ύπνου και η ακανόνιστη εργασία σε βάρδιες, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής εργασίας, δεν επηρεάζουν μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα των νοσηλευτών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά τους να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς", λέει η επικεφαλής συγγραφέας Siri Waage από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland στο Μπέργκεν.

Επομένως, πρέπει να γίνει κάτι για την προστασία τους από τις μολυσματικές ασθένειες.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα γράφει ότι με βάση τη μελέτη δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα για την αιτία και το αποτέλεσμα - αν δηλαδή το έλλειμμα ύπνου προκαλεί πραγματικά λοιμώξεις ή αν είναι μάλλον οι λοιμώξεις που οδηγούν στο έλλειμμα ύπνου.

Ενδέχεται μάλιστα να υπάρχει και μια άγνωστη τρίτη μεταβλητή που επηρεάζει και τα δύο.

Ωστόσο, άλλες μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, λέει η Luciana Besedovsky, η οποία ερευνά τη σχέση μεταξύ ύπνου και ανοσοποιητικού συστήματος στο LMU του Μονάχου.

Η ομάδα της προσκάλεσε νεαρά, υγιή πειραματόζωα στο εργαστήριο ύπνου και είτε τα άφησε να κοιμηθούν είτε τα κράτησε ξύπνια για 24 ώρες - και στη συνέχεια μέτρησε τις παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος.

"Διαπιστώσαμε σε αυτές τις μελέτες ότι ο ύπνος έχει επίδραση σε διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος", λέει η Besedovsky. "Για παράδειγμα, ο ύπνος επηρεάζει την απελευθέρωση ορισμένων κυτταροκινών, δηλαδή ουσιών-αγγελιοφόρων του ανοσοποιητικού συστήματος". Ο ύπνος επηρεάζει επίσης τον αριθμό των ανοσοποιητικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Η αιτιώδης σχέση είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στις ορμόνες. "Όταν κοιμάστε, απελευθερώνετε διάφορες ορμόνες, όπως η αυξητική ορμόνη", λέει ο ερευνητής ύπνου. Αυτές οι ορμόνες έχουν επίσης θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ άλλων. "Αυτό έχει ερευνηθεί σχετικά καλά".

Μια άλλη ένδειξη ότι ο ύπνος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προέρχεται από μελέτες εμβολιασμού, συνεχίζει ο Besedovsky.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες που είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν μετά από έναν εμβολιασμό ή όχι. "Εκείνοι που κοιμήθηκαν παρουσίασαν σημαντικά ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση", λέει η ίδια.

Τελικά, λέει η ερευνήτρια ύπνου, η έρευνα έχει πλέον κάποια στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του κινδύνου μόλυνσης. Αλλά η σύνδεση δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Πηγές:
Chronobiology International



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR