Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μέση διάρκεια ασθένειας κατά 1,8 εβδομάδες σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η χρήση ρινικών σταγόνων αλατούχου φυσιολογικού ορού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια μιας τέτοιας λοίμωξης, γνωστής στην καθομιλουμένη ως κοινό κρυολόγημα, στα παιδιά κατά 2 ημέρες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στη Βιέννη από τον Steve Cunningham από το Τμήμα Παιδικής Ζωής και Υγείας του Βασιλικού Νοσοκομείου για Παιδιά και Νέους στο Εδιμβούργο.
Οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία και αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για τον πληθυσμό και τις υπηρεσίες υγείας.
Το ετήσιο ποσοστό επίπτωσης τέτοιων αναπνευστικών λοιμώξεων στην παιδική ηλικία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 12 επεισοδίων.
Ο Cunningham εξήγησε εν όψει του συνεδρίου ERS: "Τα παιδιά έχουν έως και 10 έως 12 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τις οποίες αποκαλούμε κοινό κρυολόγημα, ετησίως, οι οποίες επιβαρύνουν τα ίδια και τις οικογένειές τους σε τεράστιο βαθμό. Υπάρχουν φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, αλλά δεν υπάρχουν θεραπείες που να καταπολεμούν το κρυολόγημα πιο γρήγορα".
Η ερευνητική ομάδα της λεγόμενης μελέτης ELVIS-Kids στρατολόγησε 407 παιδιά ηλικίας έως 6 ετών για μια μελέτη στην οποία έλαβαν είτε υπέρτονο αλατούχο διάλυμα με περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο περίπου 2,6% ως ρινικές σταγόνες είτε τη συνήθη θεραπεία για το κρυολόγημα.
Συνολικά 301 παιδιά προσβλήθηκαν από κρυολόγημα. Σε 150 από αυτά, δόθηκε στους γονείς θαλασσινό αλάτι και τους δόθηκε η οδηγία να παρασκευάσουν ρινικές σταγόνες αλατόνερου και να τις ενσταλάξουν στη μύτη των παιδιών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, θα πρέπει να εφαρμόζονται 3 σταγόνες ανά ρουθούνι τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Τα 151 παιδιά της ομάδας ελέγχου έλαβαν τη συνήθη θεραπεία για το κρυολόγημα.
Τα παιδιά που έλαβαν ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού είχαν συμπτώματα κρυολογήματος κατά μέσο όρο για 6 ημέρες, ενώ τα παιδιά με τη συνήθη θεραπεία είχαν συμπτώματα για 8 ημέρες. Τα παιδιά στην ομάδα παρέμβασης χρειάστηκαν επίσης λιγότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της ασθένειας.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι στις οικογένειες των παιδιών που έλαβαν αλατούχες ρινικές σταγόνες, σημαντικά λιγότεροι συγγενείς (46%) είχαν επίσης συμπτώματα κρυολογήματος από ό,τι στις οικογένειες των οποίων τα παιδιά έλαβαν τη συμβατική θεραπεία (61%).
Στις πρώτες οικογένειες, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να δίνουν στα παιδιά τους ρινικές σταγόνες με φυσιολογικό ορό και στο μέλλον, αν είχαν και άλλο κρυολόγημα.
Ο Cunningham καταλήγει: "Η μείωση της διάρκειας των κρυολογημάτων στα παιδιά σημαίνει ότι λιγότερα άτομα στο σπίτι έχουν κρυολόγημα, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα αναρρώνει ένα νοικοκυριό και πόσο γρήγορα μπορούν να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους, όπως το σχολείο και η εργασία. Η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν και να χορηγήσουν με ασφάλεια ρινικές σταγόνες στα παιδιά τους, δίνοντάς τους έτσι κάποιο έλεγχο στο κρυολόγημα των παιδιών τους".
Ο Alexander Möeller, επικεφαλής της ομάδας παιδιατρικής ERS και επικεφαλής του Τμήματος Αναπνευστικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων της Ζυρίχης, εξηγεί ως ειδικός που δεν συμμετείχε στη μελέτη: "Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που είναι η πρώτη του είδους της που διερευνά τα αποτελέσματα των ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού σε παιδιά με κρυολόγημα".
Αυτό το φθηνό και απλό μέτρο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως και να προσφέρει στους γονείς μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή. "Ο περιορισμός των επιπτώσεων του κρυολογήματος στα παιδιά και τις οικογένειές τους θα σήμαινε σημαντική μείωση της υγειονομικής και οικονομικής επιβάρυνσης αυτής της κοινής νόσησης", δήλωσε ο Moeller.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας