Μια παρέμβαση άσκησης που στόχευε σε ηλικιωμένες γυναίκες ήταν επιτυχής στη μείωση των πτώσεων, ειδικά μεταξύ εκείνων με πολυφαρμακία, δείχνει μια νέα μελέτη από το University of Eastern Finland και το Kuopio University Hospital. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πολυφαρμακία συσχετίστηκε με χειρότερα αποτελέσματα σε λειτουργικά τεστ που μετρούν τη φυσική κατάσταση. Η πολυφαρμακία ορίστηκε ως η τακτική χρήση τεσσάρων ή περισσότερων φαρμάκων.
''Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη της πτώσης στον ηλικιωμένο πληθυσμό, οι προσπάθειες για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να στοχεύουν ειδικά σε όσους χρησιμοποιούν πολλά φάρμακα, δήλωσε η Anna-Erika Tamminen.
Σύμφωνα με τον Toni Rikkonen, η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης με άσκηση εξαρτιόταν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης: «Αυτές που αρχικά είχαν τη χειρότερη φυσική κατάσταση ωφελήθηκαν περισσότερο».
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δευτερεύουσα ανάλυση των δεδομένων της μελέτης Kuopio Fall Prevention Study. Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή περιελάμβανε 914 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 76,5 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Οι μισές από τις γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα παρέμβασης με άσκηση και οι υπόλοιπες σε ομάδα ελέγχου.
Ολες υποβλήθηκαν σε τεστ φυσικής κατάστασης στην αρχή της μελέτης και ξανά ένα και δύο χρόνια αργότερα. Η χρήση φαρμάκων αξιολογήθηκε με ένα βασικό ερωτηματολόγιο και οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε έξι ομάδες με βάση τον αριθμό των φαρμάκων που χρησιμοποιούσαν.
Οι πτώσεις παρακολουθούνταν για περίπου δύο χρόνια μέσω ερωτήσεων που αποστέλλονταν κάθε δύο εβδομάδες στις συμμετέχουσες με SMS.
Η παρέμβαση άσκησης περιελάμβανε καθοδηγούμενες συνεδρίες άσκησης δύο φορές την εβδομάδα για τους πρώτους έξι μήνες, με τάι τσι τη μια μέρα και κυκλική προπόνηση την άλλη. Για τους επόμενους έξι μήνες, οι συμμετέχουσες είχαν δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις αναψυχής της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, αναφέρθηκαν 1.380 πτώσεις, εκ των οποίων οι 739 οδήγησαν σε τραυματισμό και πόνο και οι 63 σε κάταγμα. Ο χαμηλότερος κίνδυνος πτώσης ήταν μεταξύ των γυναικών με πολυφαρμακία που συμμετείχαν στην παρέμβαση άσκησης. Ο κίνδυνός τους ήταν 29% χαμηλότερος από εκείνον της ομάδας ελέγχου που χρησιμοποίησε μηδέν έως ένα φάρμακα και δεν συμμετείχε στην παρέμβαση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πολυφαρμακία με αυξημένο κίνδυνο πτώσης. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, η πολυφαρμακία δεν επηρέασε τον αριθμό των πτώσεων στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν και του αριθμού των καταγμάτων. Τα αποτελέσματα των τεστ φυσικής κατάστασης ήταν καλύτερα μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν μηδέν έως ένα φάρμακα τόσο στην ομάδα ελέγχου όσο και στην ομάδα παρέμβασης, και πιο φτωχά μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν πολλά φάρμακα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Πηγές:
Scientific Reports.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}