iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Επιστήμη & Ζωή

Πολύς χρόνος μπροστά στις οθόνες βλάπτει τον ύπνο και αυξάνει την κατάθλιψη των εφήβων [μελέτη]

Η μελέτη υπογραμμίζει πως ο χρόνος μπροστά στις οθόνες επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και πώς αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Πολύς χρόνος μπροστά στις οθόνες βλάπτει τον ύπνο και αυξάνει την κατάθλιψη των εφήβων [μελέτη]

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2025, 11:45

Εύη ΨωμιάδουΕύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Νέα έρευνα από τη Σουηδία έδειξε ότι το να περνά πολύ χρόνο μπροστά στις  οθόνες μπορεί να οδηγήσει έναν έφηβο- και ιδίως κορίτσι -σε ανεπαρκή ύπνο και αυξημένη κατάθλιψη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health, υπογραμμίζει πως ο χρόνος μπροστά στις οθόνες επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και πώς αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η μελέτη περιέλαβε 4.810 μαθητές 12 έως16, που παρακολουθήθηκαν για ένα έτος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη χρήση οθονών, τις συνήθειες ύπνου και συμπτώματα κατάθλιψης σε 3 χρονικές περιόδους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι έφηβοι που περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες-βλέποντας video, παίζοντας παιχνίδια ή ασχολούμενοι με τα κοινωνικά δίκτυα- είχαν χειρότερο ύπνο εντός 3 μηνών.

Ο ύπνος τους είχε μικρότερη διάρκεια και ήταν χαμηλότερης ποιότητας, ενώ έτειναν να ξενυχτούν.

Αυτή η μετατόπιση στα μοτίβα ύπνου επηρέαζε το βιολογικό ρολόι και καθιστούσε πιο δύσκολο για τους εφήβους να έχουν την αναγκαία ξεκούραση.

Με τον καιρό, αυτά τα προβλήματα ύπνου οδήγησαν σε περισσότερα σημάδια κατάθλιψης -ιδιαίτερα σε κορίτσια.

Στα αγόρια, ο χρόνος στις οθόνες επίσης είχε αρνητική επίδραση αλλά σε αυτή την περίπτωση η σχέση μεταξύ χρήσης οθόνης και κατάθλιψης ήταν περισσότερο απευθείας και όχι τόσο συνδεδεμένη με τον ύπνο. Η μελέτη έδειξε ότι προβλήματα ύπνου ευθύνονταν για το 38% έως 57% της σχέσης μεταξύ χρόνου στις οθόνες και κοριτσιών.

Αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση των συνηθειών ύπνου θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε έφηβα κορίτσια ακόμα και αν ο χρόνος στις οθόνες δεν μπορεί να  μηδενιστεί.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους στηρίζουν την ιδέα ότι η μείωση του χρόνου στις οθόνες θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για την υγεία των εφήβων.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR