«Όσο νωρίτερα εκτεθούν τα παιδιά σε υγιεινά τρόφιμα, θα αποκτήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες στη μετέπειτα ζωή τους», σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσίευση μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews (20 Δεκεμβρίου 2017).
«Η έκθεση των παιδιών σε μία ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, όταν ακόμη είναι μικρά ηλικιακά, μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση καλών διατροφικών συνηθειών».
Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανασκόπηση 40 μελετών (των τελευταίων 10 ετών) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν μια αποδεκτή γεύση για υγιεινά τρόφιμα, κυρίως για φρούτα και λαχανικά.
Όλα συνηγορούν στο ότι το κλειδί για την ανάπτυξη ευχάριστης γεύσης στα υγιεινά τρόφιμα βρίσκεται και επιτυγχάνεται μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης του ατόμου, σε αυτά τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της βρεφικής ηλικίας και της πρώιμης παιδικής ηλικίας (2 έως 5 ετών). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γεύσεις των τροφίμων που καταναλώνει η μητέρα «φτάνουν» στο παιδί στη μήτρα, επομένως αν ακολουθεί η μητέρα μια υγιεινή διατροφή, το έμβρυο εκτίθεται σε αυτές τις γεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε μια ποικιλία υγιεινών τροφών από πολύ νωρίς, συμπεριλαμβανομένης της εμβρυικής ζωής, του θηλασμού και στη συνέχεια της 2ης βρεφικής ηλικίας (6 έως 12 μήνες, με τη σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων), μπορεί να βοηθήσει την επακόλουθη αποδοχή αυτών των τροφών. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο «πλαστική» και οι υγιεινότερες προτιμήσεις για τα τρόφιμα μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα μετά τη βρεφική ηλικία.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε ένα παιδί που δεν καταναλώνει κάποια τρόφιμα;
Κατά την πρώιμη παιδική ηλικία (2 έως 5 ετών), μπορούμε να εφαρμόσουμε δύο βασικές στρατηγικές προκειμένου να μάθει το παιδί να καταναλώνει υγιεινά τρόφιμα:
α) την επαναλαμβανόμενη έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι γονείς πρέπει να εκθέσουν επανειλημμένα (τουλάχιστον 10-15 φορές) το υγιεινό τρόφιμο στο τραπέζι και το πιάτο του παιδιού, ακόμη κι αν δεν το δοκιμάζει και
β) τη στρατηγική της μίμησης, η οποία στοχεύει στο ρόλο των γονέων ως πρότυπα καλής διατροφικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ένα παιδί είναι πιθανότερο να καταναλώσει λαχανικά, όταν και οι γονείς του τα καταναλώνουν.
Άλλες τεχνικές, όπως η χρήση της θετικής ενίσχυσης και επιβράβευσης συχνά φαίνεται να δρα επικουρικά της προσπάθειας να καταναλώσει ένα παιδί κάποιο νέο υγιεινό τρόφιμο. Προσοχή, όμως απαιτείται στον τρόπο της επιβράβευσης. Αποφύγετε να επιβραβεύσετε με ένα γλύκισμα, καθώς στα μάτια των παιδιών ενισχύεται περισσότερο το γλύκισμα και υποβιβάζεται η αξία του υγιεινού τροφίμου! Μία λεκτική επιβράβευση, μία αγκαλιά, μία βόλτα στην παιδική χαρά ή ένα μικρό παιχνίδι είναι πάντοτε αποδεκτά από τους μικρούς μας φίλους!
Πηγές:
Anzman-Frasca, S., Ventura, A. K., Ehrenberg, S., and Myers, K. P. (2017) Promoting healthy food preferences from the start: a narrative review of food preference learning from the prenatal period through early childhood. Obesity Reviews, doi: 10.1111/obr.12658.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}