Ο χυμός δαμάσκηνου είναι δημοφιλές προϊόν για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της καθαρτικής του δράσης. Ενώ η έρευνα έχει συνδέσει την κατανάλωση του δαμάσκηνου, ολόκληρου, με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η υποστήριξη της υγείας των οστών και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, οι μελέτες για τον χυμό του είναι περιορισμένες. Ας δούμε όμως τι έχει να πει η μέχρι στιγμής έρευνα για τον χυμό δαμάσκηνου.

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Οι περισσότερες έρευνες για τον χυμό δαμάσκηνου είναι γύρω από την ικανότητά του να ανακουφίζει την δυσκοιλιότητα. Περίπου το 16% των ενηλίκων κάτω των 60 ετών και το 33% των ενηλίκων 60 ετών και άνω έχουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη, ενήλικες ηλικίας 20-75 ετών με χρόνια δυσκοιλιότητα κατανάλωναν είτε 54 γραμμάρια χυμό δαμάσκηνου ή ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά για οκτώ εβδομάδες. Οι ενήλικες που έπιναν το χυμό δαμάσκηνου παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Δεν ανέφεραν επίσης αρνητικές παρενέργειες όπως διάρροια ή αέρια.

Ο χυμός δαμάσκηνο περιέχει σορβιτόλη, φυτικές ίνες (ειδικά πηκτίνη) και πολυφαινόλες, και πιστεύεται ότι αυτό είναι που τον κάνει τόσο ισχυρό σύμμαχο απέναντι στη δυσκοιλιότητα. Η σορβιτόλη είναι ένας φυσικός τύπος σακχάρου που αυξάνει την ποσότητα του νερού που απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα επιπλέον υγρά βοηθούν στη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες, από την άλλη, είναι γνωστές για την ευεργετική τους δράση στο γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου - των διαφορετικών βακτηρίων που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, δηλαδή – κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η πάθηση συχνά δεν έχει συμπτώματα, επομένως η λήψη ορισμένων μέτρων, όπως αλλαγών του τρόπου ζωής και της διατροφής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη μείωση του κινδύνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών μπορεί να βοηθήσει.

Μια παλαιότερη μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα της πρόσληψης χυμού δαμάσκηνου σε 259 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, οι εθελοντές έπιναν χυμό δαμάσκηνου και έφαγαν είτε τρία (μία δόση) είτε έξι (διπλή δόση) δαμάσκηνα που είχαν μείνει όλη τη νύχτα σε ένα ποτήρι νερό. Μια ομάδα ελέγχου κατανάλωνε μόνο νερό. Η ομάδα της μίας δόσης παρουσίασε σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, ενώ η ομάδα της διπλής δόσης μείωσε σημαντικά μόνο τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Άλλα πιθανά οφέλη

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα σιδήρου, καλίου και βιταμίνης C. Η κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει μερικά από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου. Ο χυμός δαμάσκηνου παρέχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο και βιταμίνη C, που υποστηρίζουν την καλή μας υγεία με διάφορους τρόπους. Μερικά από τα οφέλη που έχουν αποδοθεί στον χυμό δαμάσκηνου (αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν) είναι τα εξής:

Ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου

Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Μειώνει τη χοληστερόλη

Προστατεύει από ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τον Καρκίνο του Πνεύμονα παρουσίασε την 9η Έκθεση LuCE
ΕΟΔΥ: Θετικός στον μεταπνευμονοϊό ο 71χρονος - Δεν συσχετίζεται με κρούσματα στην Κίνα
1 ποτήρι γάλα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου [μελέτη]