Διατροφή

Crash test στα πασχαλινά γλυκά

Συγκρίνουμε τη θρεπτική και τη θερμιδική αξία των κυριότερων γλυκών που συνοδέυουν τη διατροφή του Πάσχα.


Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Ηλιοπούλου Ηλιάνα
Κλινικός Διαιτολόγος

Το σοκολατένιο αυγό

Θρεπτική αξία:

Θερμιδική αξία:

Συστάσεις κατανάλωσης:

Συμβουλές για την επιλογή του σοκολατένιου αυγού:

Τσουρέκι

Συστατικά: Αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αβγά, γάλα, μαγιά νωπή, αλάτι, μαχλέπι, ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.

Θρεπτική αξία: Το τσουρέκι στη σύστασή του έχει κάποια εξαιρετικά συστατικά. Το γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, την καζεΐνη, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου για τον άνθρωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία γερών και υγιών οστών. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D.

Θερμιδική αξία: Πρόκειται για ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, δηλαδή με αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, κατά μέσο όρο 180-200 θερμίδες ανά 50γρ. τροφίμου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία λεπτή φέτα τσουρέκι.

Επιδράσεις του στην υγεία μας:

Συστάσεις κατανάλωσης:

Συμβουλές για να γίνει πιο υγιεινό:

Πασχαλινά κουλούρια:

Συστατικά: Αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αβγά, γάλα, σκόνη μπέικιν, ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.

Συστάσεις κατανάλωσης: Παχύσαρκα άτομα, καθώς και άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ή άλλες διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, καλό είναι να αποφεύγουν και τα δύο αυτά γλυκά ή να περιορίζονται σε μια μικρή ποσότητά τους και όχι συχνά.

Συμβουλές για να γίνει πιο υγιεινό: Αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα της συνταγής με ημίπαχα. Επιλέγοντας ελαιόλαδο, αντί για αγελαδινό/ πρόβειο βούτυρο. Αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι της συνταγής με αλεύρι βρώμης ή αμυγδάλου που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη ζαχαροπλαστική και το οποίο είναι χαμηλό σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη και παράλληλα καλή πηγή φυτικών ινών. Και τέλος επιλέγοντας συνταγές με λιγότερα αυγά.

Συμβουλές για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ό,τι περισσέψει από αυτά τα τρία γλυκίσματα

• Παξιμαδάκια τσουρεκιού: κόβετε το τσουρέκι που περίσσεψε σε λεπτές φέτες και τις αλείφετε με λίγο μέλι. Απλώνετε τις φέτες σε ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με το αμύγδαλο. Ψήνετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως το τσουρέκι σας και να πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα. Αφήστε τα να κρυώσουν και αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρεκο-παξιμάδια σας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα
• Τσιζκέικ με βάση από τα κουλουράκια. Αντί για την κλασική βάση από μπισκότα, φτιάξτε βάση από τα πασχαλινά κουλουράκια. Η διαδικασία παραμένει η ίδια.
• Τρίψτε στο μούλτι κουλουράκια μαζί με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, κακάο ή κουβερτούρα, λίγο λικέρ ή κονιάκ και φτιάξτε τρουφάκια με επικάλυψη κακάο

Τσουρέκι vs Πασχαλινά κουλούρια (crash test):

Η θρεπτική τους σύσταση όσο και η ενεργειακή τους αξία δεν διαφέρει σημαντικά όταν συγκρίνουμε ιδίου βάρους τεμάχια και αυτό διότι στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες συνταγές, βλέπουμε ότι κουλουράκια και τσουρέκια φτιάχνονται με παρόμοια υλικά, όπως αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο και αβγά, επομένως τόσο.

Σύγκριση μέσης διατροφικής αξίας ανά 100g

Διατροφικά στοιχεία Κουλουράκι Τσουρέκι
Θερμίδες 374 386
Πρωτεΐνες (g) 10,1 7,4
Υδατάνθρακες (g) 68,8 63,2

Ολικά λιπαρά (g)

Εκ των οποίων κορεσμένα (g)

7,7

3,7

12,4

3,9

Χοληστερίνη (mg) 99 101
Φυτικές ίνες (g) 2,7 2,0

 Ποιο από τα δύο να επιλέξω;

Το κουλουράκι έχει ελαφρύ προβάδισμα όταν είναι να επιλέξουμε ή το ένα ή το άλλο και το κριτήριό μας δεν είναι μόνο η γεύση. Αν είναι σπιτικό, φτιαγμένο σε μικρό ή μέτριο μέγεθος και μείνουμε σε ένα τεμάχιο κατά τη διάρκεια του πρωινού μας γεύματος συνοδευτικά με το γάλα ή γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, τότε αποτελεί μια καλή επιλογή. Το κουλουράκι περιέχει λίγο περισσότερες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες συγκριτικά με το τσουρέκι, χαμηλότερα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο (αλάτι), ενώ αποδίδει ελάχιστα λιγότερες θερμίδες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων