Διατροφή

Βλάπτουν τα αυγά την υγεία;

Το αυγό ανήκει στα παρεξηγημένα τρόφιμα. Ποια είναι τα οφέλη του και τι λένε οι έρευνες για την επίδρασή του στην υγεία.

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015

Γρηγορίου Βασιλική
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το αυγό αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα, με μελέτες να αναιρούν η μία την άλλη. Πολλά έχουν γραφτεί για τις συστάσεις κατανάλωσης, λίγα όμως ισχύουν. Μέχρι τις αρχές του 1970, εθεωρείτο ιδανική τροφής, υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία συνδύαζε θρεπτική αξία με χαμηλό κόστος. Οι μέχρι τότε συστάσεις των ιατρών έτειναν ως προς την καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, ειδικά σε παιδιά. Όμως η αύξηση των περιστατικών καρδιοπαθειών και υπερχοληστερολαιμίας οδήγησε σε πολλές έρευνες και μελέτες ιατρών και διατροφολόγων, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με διφορούμενα αποτελέσματα.

Διατροφική αξία

Το αυγό θεωρείται η πιο πλήρης τροφή που υπάρχει στη φύση, αν και είναι ζωικής προέλευσης. Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους προσφέρει 60 – 80 kcal το οποίο προσφέρει 6gr πρωτεΐνης και 5gr λίπους, παρέχοντας υψηλή ικανότητα κορεσμού, για αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε δίαιτες. Οι πρωτεΐνες που περιέχει, εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστές αναλογίες, με την αλβουμίνη στο ασπράδι και τη λεκιθίνη στον κρόκο. Για αυτό το λόγο το αυγό θεωρείται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως πρότυπο αναφοράς και αξιολόγησης της ποιότητας των πρωτεϊνών λοιπών τροφίμων. Η περιεκτικότητά του σε λίπος συγκεντρώνεται στον κρόκο και αποτελείται κατά τα 2/3 από ακόρεστα λιπαρά οξέα και κατά το 1/3 από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ο κρόκος του αυγού περιέχει περίπου 240mg χοληστερόλης. Οι βιταμίνες που παρέχει στον οργανισμό είναι η Α, Ε και η D από λιποδιαλυτές, ενώ από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπερτερούν το φολικό οξύ (Β9), το παντοθενικό οξύ (Β5), η κοβαλαμίνη(Β12) και η ριβοφλαμίνη (Β12). Από μεταλλικά στοιχεία περιέχει φωσφόρο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ίχνη από ασβέστιο. Επίσης περιέχει λουτεϊνη και χολίνη. Τέλος ένα αυγό ισοδυναμεί με 180ml γάλακτος ή με 45gr κρέατος, όμως κατά 2-3 φορές με λιγότερο λίπος.

Τα οφέλη του αυγού

Το αυγό είναι μια τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη με κυριότερα:

Ποικιλίες αυγών

Στα διάφορα καταστήματα τροφίμων κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες αυγών, οι οποίες εξαρτώνται από τον τρόπος εκτροφής.

Μελέτες και έρευνες για το αυγό

Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν διεξαχθεί πλήθος από έρευνες και μελέτες για το αν η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει αρνητικά την ολική χοληστερόλη του αίματος που σχετίζεται με ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά.

Οι παλαιότερες έρευνες είχαν αποδείξει άμεση συσχέτιση της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, χωρίς όμως τα στοιχεία να επαρκούν ώστε να αποδειχτεί ότι ευθύνεται η χοληστερόλη που προέρχεται από τη διατροφή. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 1997 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι ζωικές τροφές που έχουν αυξημένα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι υπαίτιες για την αύξηση λιπιδίων στο αίμα πολύ περισσότερο από τις τροφές που περιέχουν χοληστερόλη.

Γενετικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Atherosclerosis το 2006 δείχνουν ότι η χοληστερόλη της διατροφής επηρεάζει αρνητικά το 15% – 30% του πληθυσμού, αυξάνοντας την ολική και την LDL χοληστερόλη στο αίμα, ενώ στο υπόλοιπο 70% 80% επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου.

Το 2011 στο περιοδικό European Journal of Nutrition, έγινε 6 ετών μελέτη σε 14.000 άτομα Μεσογειακού πληθυσμού, στην οποία δεν αποδείχτηκε ότι η κατανάλωση αυγών επηρεάζει αρνητικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public health Nutrition το 2011. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να εξηγηθούν με 2 τρόπους. Το αυγό περιέχει μεγάλες ποσότητες λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, ουσίες που αποτρέπουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών, δηλαδή δρουν προληπτικά κατά της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι ενώ αυξήθηκε η κακή LDL παράλληλα αυξήθηκε και HDL χοληστερόλη που δρα καρδιοπροστατευτικά.

Μια καναδική μελέτη, το 2012, δημοσιεύει αντίθετα αποτελέσματα, σε σχέση με τα τελευταία πιο πρόσφατα και δημιουργεί αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο και ειδικά στο διατροφικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Atherosclerosis, αναφέρουν την άκρως αρνητική επίδραση της κατανάλωσης αυγών σε αθηροσκληρωτικούς ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πάνω 3 αυγά την εβδομάδα επέδρασε αρνητικά στα αγγεία των ασθενών.

Συμπεράσματα

Οι έρευνες και οι μελέτες δεν καταλήγουν σε όμοιο συμπέρασμα, που σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν πολύ περισσότερες ακόμα μέχρι να καταλήξουν σε ασφαλή επιστημονικά δεδομένα. Η αλήθεια είναι ότι αυγό είναι μια πλήρης τροφή που σε ομάδες υγιών ατόμων προσφέρει πολλαπλά οφέλη, φυσικά η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 5 με 6 αυγά την εβδομάδα. Σε ομάδες κινδύνου όπως καρδιοπαθών ή ασθενών υπερχοληστερολαιμίας είναι ασφαλές οι συστάσεις να δίνονται από τον θεράποντα ιατρό ή από τον διατροφολόγο με πιο μετριοπαθή κατανάλωση.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων