Γράφει ο Θανάσης Δρίτσας, MD, FESC, Καρδιολόγος, Ωνάσειο ΚΚ
Μια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στον τόπο μας τελευταία όσον αφορά την απαίτηση σε εξειδικευμένα πιστοποιητικά υγείας των δημόσιων σχολείων, προκειμένου να εγγράψουν παιδιά στην Α΄δημοτικού. Για εγγραφή στο δημόσιο σχολείο απαιτούν πιστοποιητικό οφθαλμολογικής και οδοντιατρικής εξέτασης και μάλιστα το υπουργείο απαιτεί το πιστοποιητικό να προέρχεται από δημόσια νοσοκομεία.
Είναι ανεξήγητο για ποιo λόγο συμβαίνει αυτό στη χώρα μας και ποιοι είναι οι ιθύνοντες νόες από το χώρο της υγείας, οι οποίοι προτείνουν τέτοιες εξειδικευμένες εξετάσεις πέραν της κλασσικής παιδιατρικής εξέτασης και των απαραίτητων εμβολιασμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα ο μοναδικός ειδικός ο οποίος μπορεί να ζητήσει οφθαλμολογική παραπομπή είναι ο παιδίατρος του παιδιού, εφόσον διαπιστώσει πρόβλημα στην οπτική οξύτητα του παιδιού μετά την απλή αλλά ουσιαστική εξέταση της αναγνώρισης στοιχείων και αριθμών στο κλασσικό πινάκιο.
Ακόμη αντιλαμβάνονται όλοι την δια βίου οδοντιατρική φροντίδα και την πρόληψη, αλλά ποιος είναι ο λόγος να ζητείται οδοντιατρική εξέταση ως πιστοποιητικό εγγραφής σε σχολείο; Τα δημόσια σχολεία υποτίθεται ότι διαθέτουν σχολίατρους που θα έπρεπε να ασχοληθούν με την πρόληψη της υγείας των παιδιών και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο των παιδιών ή άλλο ειδικό όταν χρειασθεί.
Με βάση τις μαρτυρίες των γονέων κατάλαβα ότι πολλές κατηγορίες γονέων στρέφονται στο να ζητήσουν ραντεβού με οφθαλμίατρο σε κρατικό νοσοκομείο και η απάντηση από το τμήμα των ραντεβού είναι ότι η αναμονή είναι τεράστια στα πρωινά ραντεβού αλλά...δεν υπάρχει καθόλου αναμονή στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ.
Αποτέλεσμα είναι, ότι λόγω της πίεσης χρόνου για την απόκτηση του πολυπόθητου χαρτιού να κλείνονται ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία, όπου εκεί οι γονείς θα ‘σκάσουν’ τα 75 ευρώ για να εξυπηρετηθούν, κατά τα άλλα η εγγραφή στο δημόσιο σχολείο είναι δωρεάν.
Υπάρχουν λοιπόν, όπως φαίνεται, πολλαπλά συμφέροντα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα πιστοποιητικά υγείας των υποψήφιων μαθητών. Σε καμία άλλη χώρα δεν απαιτούνται τόσα χαρτιά για να γραφτεί ένας μαθητής στο σχολείο, θα έπρεπε να αρκεί η κλασσική παιδιατρική εξέταση και παρακολούθηση των παιδιών.
Τα παιδιά μας θα γραφτούν στο δημοτικό σχολείο, δεν θα καταταγούν στους πεζοναύτες!!
Το φαινόμενο της όλο και μεγαλύτερης απαίτησης πιστοποιητικών υγείας από κατά τεκμήριο υγιή και νέα άτομα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας και σίγουρα αυτό υπαγορεύεται από πολλαπλά συμφέροντα. Δεν είναι μόνο τα πιστοποιητικά για εγγραφή στο σχολείο, αλλά τα δικαιολογητικά για να γραφτεί κανείς π.χ σε πισίνα όπου χρειάζεται δερματολόγος, γυναικολόγος, καλλιέργεια ούρων.
Επίσης, σε γυμναστήρια μερικοί ιδιοκτήτες ζητούν υπερηχογράφημα καρδιάς από κλινικά υγιείς 20χρονους και χωρίς παραπομπή καρδιολόγου.
Πολλοί άνθρωποι των γυμναστηρίων προτείνουν μάλιστα στους αθλούμενους εξέταση σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα, πράγμα που δημιουργεί αυτονόητα υποψίες για αναπτυγμένα κυκλώματα συμφερόντων. Η πιο σοβαρή αιτία, πιστεύω, βέβαια όλων των φαινομένων που προανέφερα είναι η πληθώρα των γιατρών και η σοβαρή διαταραχή της αναλογίας του αριθμού των γιατρών προς το σύνολο του πληθυσμού στον τόπο μας.
Ακόμη δε πιο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανομοιογενής και πολλές φορές άγνωστη εμπειρία και εκπαίδευση των γιατρών αυτών (πτυχία χωρών της ευρύτερης βαλκανικής επικράτειας ή γιατροί μετανάστες). Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μέσος λειτουργός υγείας στη χώρα μας είναι πλέον μετριότατος ή κάτω του μετρίου και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά.
Η κοινωνία της αγοράς τέτοιους μέτριους ανθρώπους χρειάζεται για να διακινήσει τα προϊόντα της, γιατί οι άριστοι έχουν γνώση, εμπειρία και άποψη, έτσι ώστε να γίνονται επικίνδυνοι για την κοινωνία της αγοράς. Αν τα άρρωστα αυτά φαινόμενα δεν αναχαιτισθούν από φορείς που θα κάνουν τη δουλειά τους σωστά, τότε είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον για να γράψουν ένα παιδί στο σχολείο θα απαιτηθούν ακριβές μαγνητικές και αξονικές ολοσωματικές τομογραφίες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}