Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα αυτό που περιγράφει χαρακτηριστικά ως "παγκοσμίως μοναδική επέμβαση": Για πρώτη φορά, επί του προκειμένου, μια διάρρηξη - διαρροή στο μεγαλύτερο λεμφαγγείο στο σώμα ενός ασθενούς αντιμετωπίστηκε με μικρορομπότ που υποβοηθούσε την παρακέντηση και την αγγειακή σύγκλιση. Ο 63 χρονος ασθενής πήρε εξιτήριο 48 ώρες μετά την επέμβαση την περασμένη εβδομάδα.

Ο συμβατικός, κανονικός τρόπος θα ήταν να υποβληθεί ο ασθενής σε μια μεγάλη επέμβαση, κατά την οποία θα έπρεπε ενδεχομένως να ανοιχτεί ο θώρακας για να κλείσει η διαρροή, τονίζεται. Αυτό τελικά δεν κατέστη απαραίτητο. Ο 63χρονος, στον οποίο έπρεπε να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του οισοφάγου του λόγω καρκίνου, εξακολουθούσε να αναρρώνει από μια πρώτη μεγάλη επέμβαση, οπότε δύο ειδικοί από το Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου θέλησαν να τον γλιτώσουν από άλλη μια επέμβαση και επέλεξαν μια "παγκοσμίως μοναδική, ρομποτικά υποβοηθούμενη και ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση".

Περίπου ένα λίτρο λεμφικού υγρού είχε συσσωρευτεί στη θωρακική κοιλότητα κάθε μέρα στο μεγαλύτερο λεμφικό αγγείο του σώματος (θωρακικός πόρος), κάτι που μακροπρόθεσμα απειλούσε τη ζωή του ασθενούς, είπαν οι γιατροί εξηγώντας τη δύσκολη αρχική κατάσταση.

"Πρώτα τρυπήσαμε έναν λεμφαδένα και στις δύο βουβωνικές χώρες προκειμένου να βάλουμε το σκιαγραφικό μέσο στο λεμφικό σύστημα του ασθενούς", εξήγησε ο αρχίατρος, Αλέξανδρος Λοϊζίδης.

Αυτό κατέστησε δυνατή την απεικόνιση του λεμφαγγείου και της διαρροής στη θωρακική κοιλότητα. Στη συνέχεια, γυρίσαμε στο στομάχι του ασθενούς, ώστε να προωθηθεί μια μακριά βελόνα στο μεγάλο λεμφαγγείο μέσω της πλάτης με τη χρήση ρομποτικής υποβοήθησης πλοήγησης.

Προφανώς δεν επρόκειτο για μια εύκολη διαδικασία, καθώς δεν έπρεπε να τραυματιστούν ευαίσθητα αγγεία ή όργανα κατά τη διαδρομή προς το κέντρο του σώματος και έπρεπε να χτυπηθεί επιτυχώς ο πολύ συγκεκριμένος στόχος, όπως εξήγησε ο Gerlig Widmann, διευθύνων ανώτερος ιατρός στο Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου: "Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά στον κόσμο ένα μικρορομπότ, ώστε να μας βοηθήσει σε αυτό το έργο".

Στη συνέχεια, ένας κοίλος οδηγός καθετήρας εισήχθη μέσω της βελόνας και ελίχθηκε μέσα στο λεμφαγγείο που είχε διαρροή. Έντεκα "πηνία" (ένα είδος μεταλλικού σπιράλ) εισήχθησαν και το λεμφαγγείο σφραγίστηκε πλήρως από το εσωτερικό.

"Ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπουμε πώς δεν εισήλθε κανένα νέο υγρό μέσα σε 24 ώρες, και ο ασθενής ήταν σε θέση να αναπνεύσει ξανά κανονικά και πήρε εξιτήριο μετά από μόλις 48 ώρες", αναφέρουν με χαρά οι Widmann και ο Λοϊζίδης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]
Healthcare Business Awards - Ο Κυριάκος Σουλιώτης πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης