Η άσκηση δεν βοηθά στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας, παρόλο που συνιστάται συχνά σε γυναίκες που υποφέρουν από πόνους κάθε μήνα, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 650 φοιτήτριες και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BJOG’ ανακάλυψε ότι ποσοστό 28% εμφάνιζε μέτριας έως σοβαρής έντασης δυσμηνόρροια. Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Birmingham ανακοίνωσαν ότι δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της ποσότητας της άσκησης και της ανακούφισης από τη δυσμηνόρροια.
Οι γιατροί δήλωσαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούνται παρόλα αυτά, ενώ για τη δυσμηνόρροια υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πεποίθηση πως η άσκηση αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τη σοβαρή δυσμηνόρροια υπάρχει εδώ και χρόνια.
Η ερευνητική ομάδα ρώτησε κοπέλες 18 έως 25 ετών σχετικά με την ηλικία στην οποία άρχισε η έμμηνος ρύση, τη συχνότητα που εμφανιζόταν, τη χρήση αντισυλληπτικών και τυχόν ύπαρξη παιδιών ή νόσων όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα.
Οι φοιτήτριες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με το είδος της άσκησης που επέλεγαν και τη συχνότητα που ασκούνταν, καθώς και για παράγοντες του τρόπου ζωής τους.
Οι απαντήσεις έδειξαν ότι ποσοστό 72% εμφάνιζε ελαφρά ή καθόλου δυσμηνόρροια, αλλά ποσοστό 28% παρουσίαζε μέτριο έως μεγάλης έντασης πόνο.
Αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές παράγοντες όπως η διάθεση, η εθνικότητα, το βάρος, το κάπνισμα και η χρήση αντισυλληπτικών, δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της ποσότητας άσκησης και της εμφάνισης δυσμηνόρροιας ή της έντασης του πόνου.
Η ερευνήτρια, Dr Amanda Daley, κατέληξε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν πειστούν οι γυναίκες ότι η άσκηση μειώνει ή ανακουφίζει από τους πόνους της δυσμηνόρροιας.
Όπως δήλωσε, οι πεποιθήσεις ότι η άσκηση αποτελεί αποτελεσματική αγωγή υπάρχουν πολλά χρόνια και ενώ φαινόταν ελκυστική για την προώθηση της άσκησης σαν αγωγή για τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, τα ευρήματα της νέας έρευνας καθώς και άλλων, δεν στηρίζουν αυτή την άποψη.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί λόγοι υγείας για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να ασκούνται και ότι η μέτρια άσκηση είναι απίθανο να βλάπτει.
Ο Καθηγητής Steve Field δήλωσε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια θα πρέπει να ακολουθούν αυτό που έχει αποτέλεσμα σε αυτές και ότι η άσκηση ενδεχομένως μπορεί να τις κάνει να νιώθουν καλύτερα, γενικά. Πρόκειται για σύνηθες πρόβλημα και οι άνθρωποι συνήθως αυτοιώνται, δήλωσε.
Η άσκηση είναι ωφέλιμη, δήλωσε, αλλά η κύρια αντιμετώπιση για τη δυσμηνόρροια είναι το αντισυλληπτικό χάπι.
Πηγές:
‘BJOG’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}