Επιστήμη & Ζωή

Ποτό και κάπνισμα αυξάνουν τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει τις πιο συνήθειες μορφές καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, ενώ το ποτό έχει περισσότερο περιορισμένη επίδραση.

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010, 16:44

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει τις πιο συνήθειες μορφές καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, ενώ το ποτό έχει περισσότερο περιορισμένη επίδραση.

Σε έρευνα που διήρκεσε 16 χρόνια, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο των δυο κυριότερων μορφών καρκίνου του στομάχου, καθώς και δυο ειδών καρκίνου του οισοφάγου από 60 έως 263% σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Αντίθετα, το αλκοόλ επηρέαζε μόνο τον κίνδυνο του καρκινώματος πλακώδους επιθηλίου του οισοφάγου, είδος που εμφανίζεται στο άνω μέρος του οισοφάγου.

Άνθρωποι που στην έναρξη της έρευνας κατανάλωναν περισσότερα από 340 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα-ισοδύναμο δυο έως τριών ποτηριών κρασιού- είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με όσους απείχαν.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Gut’, ευθυγραμμίζονται με τις γενικές συστάσεις υγείας για κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων και διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα και το ποτό δεν μπορεί να ευθύνονται για την αλλαγή που παρατηρείται στους καρκίνους του στομάχου και του οισοφάγου στις χώρες της δύσης, σύμφωνα με τον Jessie Steevens του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό αδενοκαρκινώματος οισοφάγου αυξάνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Παρόμοια τάση έχει εμφανιστεί με το αδενοκαρκίνωμα της καρδιακής μοίρας του στομάχου. Ωστόσο, επειδή το αλκοόλ δεν σχετίζεται με κανέναν από τους παραπάνω καρκίνους αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις αυξήσεις.

Δήλωσαν η Steevens και οι συνεργάτες της όπως ούτε και το κάπνισμα καθώς τα ποσοστά της συνήθειας αυτής δεν έχουν αυξηθεί στις δυτικές χώρες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εκτιμούν πως περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να εστιάσει σε άλλους παράγοντες κινδύνου για τις υποομάδες καρκίνου οισοφάγου και στομάχου ώστε να ερευνήσουν πού αποδίδεται η αύξηση αυτή.

Τα ευρήματα προήλθαν από έρευνα σε 120.852 ενήλικες, ηλικίας 55 έως 70 ετών. Το 1986 οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τους παράγοντες τρόπου ζωής τους.

Τα επόμενα 16 χρόνια, 491 άνθρωποι εμφάνισαν αδενοκαρκινωμα στομάχου που δεν εντοπιζόταν στην καρδιακή μοίρα, 164 αδενοκαρκίνωμα της καρδιακής μοίρας του στομάχου, 107 καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου του οισοφάγου και 145 αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου.

Άνθρωποι που δήλωσαν καπνιστές στην έναρξη της έρευνας εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τα τέσσερα είδη καρκίνου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Πρώην καπνιστές εμφάνιζαν επίσης αυξημένο κίνδυνο, αν και χαμηλότερο από αυτούς που ακόμα κάπνιζαν –περίπου 40% για κάθε καρκίνο, έναντι των μη καπνιστών.

Το καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου του οισοφάγου ήταν ο μόνος καρκίνος για τον οποίο το κάπνισμα και το ποτό αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου.

Οι δυο συνήθειες είχαν συνεργιστική δράση. Οι καπνιστές που έπιναν περισσότερο από το ισοδύναμο ενός ή δυο ποτηριών κρασιού την ημέρα είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους μη καπνιστές που κατανάλωναν λίγο ή καθόλου αλκοόλ.

Δεν φάνηκε να υπάρχει συνεργιστικό αποτέλεσμα στους άλλους τρεις καρκίνους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Άλλοι γνωστοί ή πιθανοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στομάχου είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, διατροφή υψηλή σε αλμυρές, καπνιστές τροφές και η μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Στον καρκίνο του οισοφάγου, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι άντρες εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων