Η έντονη άσκηση μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.
Η χολολιθίαση είναι συνήθης πάθηση αλλά μόνο το 30% των περιστατικών εμφανίζει συμπτώματα.
Έρευνα του πανεπιστημίου East Anglia που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 άντρες και γυναίκες ανακάλυψε ότι όσοι ήταν περισσότερο δραστήριοι είχαν 70% χαμηλότερο κίνδυνο για ενοχλήσεις.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει στο περιοδικό ‘European Journal of Gastroenterology and Hepatology,’ ότι μια αιτία πιθανόν είναι τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη. Πρόσθεσε πως η άσκηση επίσης αυξάνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και βοηθά στη βελτίωση της κίνησης στο έντερο, γεγονότα που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με την ποσότητα άσκησης και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ασκούνταν μέτρια είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο επίπονων συμπτωμάτων από χολολιθίαση σε σχέση με όσους ήταν περισσότερο αδρανείς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν όλοι αύξαναν την ποσότητα άσκησης κατά μια κατηγορία, μπορούσε να αποφευχθεί το 17% της χολολιθίασης που χρειάζονταν ιατρική αντιμετώπιση.
Χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία, οι ερευνητές είχαν προηγουμένως ανακαλύψει ότι η κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας αλκοόλ προστατεύει έναντι της χολολιθίασης.
Η ημερήσια κατανάλωση δυο μονάδων περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης χολολιθίασης κατά το ένα τρίτο, έδειξε προηγούμενη έρευνα. Οι χολόλιθοι δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη από τη χολή και γενικά προέρχονται από σκληρή χοληστερόλη.
Υπολογίζεται ότι περίπου μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άντρες εμφανίζουν χολολιθίαση σε κάποια περίοδο της ζωής τους αλλά είναι περισσότερο συνήθης στους μεγαλύτερους ενήλικες.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας τους είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η γρήγορη απώλεια βάρους και ορισμένα φάρμακα.
Πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν χολολιθίαση μπορεί να μην μάθουν ποτέ ότι πάσχουν αλλά σε ορισμένους εμφανίζεται ισχυρός πόνος, φλεγμονή, μόλυνση και ίκτερος.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Paul Banim, του Πανεπιστημίου East Anglia, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της νόσου αλλά δεν εξεπλάγη που είδε τα αποτελέσματα της έρευνας. Σημειώνει ότι αν ο καθένας μπορούσε να ασκηθεί όσο οι συμμετέχοντες στην κατηγορία των περισσότερο δραστήριων, η χολολιθίαση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 70%.
Πηγές:
'European Journal of Gastroenterology and Hepatology'.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}