Η εποχή και ο τόπος γέννησης των ανθρώπων μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με ερευνητές. Οι συγγραφείς της νέας έρευνας σημειώνουν ότι παιδιά που γεννήθηκαν στις αρχές καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με αυτά που γεννιούνται στην αρχή του χειμώνα.
Παρόμοια εικόνα φάνηκε και στο βόρειο ημισφαίριο όταν οι χειμερινοί και καλοκαιρινοί μήνες είναι ανάποδα σε σχέση με το νότιο ημισφαίριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά νόσου μπορεί ενδεχομένως να σχετίζονται με τη μικρότερη έκθεση της μητέρας στον ήλιο κατά την εγκυμοσύνη.
Επιστήμονες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με υψηλότερα ποσοστά πολλαπλής σκλήρυνσης και η ηλιοφάνεια αυξάνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘BMJ’, η Anne-Louise Ponsonby, από το Royal Children's Hospital στη Μελβούρνη ανέλυσε στοιχεία παιδιών με πολλαπλή σκλήρυνση που γεννήθηκαν στην Αυστραλία από το 1920 έως το 1950.
Προσπάθησε να ανακαλύψει σχέσεις με το επίπεδο ηλιοφάνειας στις περιοχές που έζησαν οι μητέρες.
Ο κίνδυνος ήταν περίπου 30% υψηλότερος για όσους γεννήθηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που είναι οι πρώτοι μήνες του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο σε σύγκριση με όσους γεννήθηκαν τους πρώτους μήνες του χειμώνα (Μάιο και Ιούνιο), ανακάλυψε ή έρευνα.
Τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση αν οι μητέρες τους είχαν χαμηλή έκθεση στο ηλιακό φως από 5 έως 9 μήνες πριν τον τοκετό. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι ερευνητές πρέπει να διερευνήσουν την ιδέα χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε έγκυες για την πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Πηγές:
‘BMJ’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}