Επιστήμη & Ζωή

Λιγότερο κόκκινο κρέας για χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010, 14:29

Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 84.136 γυναικών, ηλικίας 30 έως 55 ετών, σε διάστημα 26 ετών έως το 2006. Εξετάστηκε το ιστορικό και ο τρόπος ζωής τους, περιλαμβανομένων διατροφικών συνηθειών μέσω συνεντέυξεων.

Η έρευνα διαφέρει από προηγούμενες, καθώς η περίοδος παρακολούθησης ήταν μακρόχρονη, οι γυναίκες ρωτήθηκαν επανειλημμένως για τις διατροφικές τους προτιμήσεις και αξιολογήθηκε η επίπτωση της αντικατάστασης πρωτεϊνών στη θέση του κόκκινου κρέατος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνέβησαν 2.210 καρδιακές προσβολές και 952 θάνατοι από στεφανιαία νόσο. Η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν 2 μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας, σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν μισή μερίδα την ημέρα.

Ο Adam M. Bernstein, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε πως τα υποκατάστατα ή η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα πουλερικά, το ψάρι και οι ξηροί καρποί μπορεί ενδεχομένως να είναι υγιεινά υποκατάστατα επειδή σχετίζονται με σημαντική μείωση στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια.

Γυναίκες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν ψάρι σε καθημερινή βάση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 24%. Γυναίκες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν μια μερίδα πουλερικών την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 19%. Όσες ανέφεραν ότι κατανάλωναν γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά καθημερινά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 13%.

Ο Bernstein δήλωσε ότι υπάρχουν καλές πηγές πρωτεΐνης εκτός του κόκκινου κρέατος. Πρόσθεσε ότι αν και η έρευνα περιέλαβε μόνο γυναίκες τα ευρήματα πιθανόν αφορούν και τους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation: 'Journal of the American Heart Association’.

Πηγές:
′Journal of the American Heart Association’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων