Η Cambridge Breast Clinic στο ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζει μια καινούρια τεχνική για τη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα, στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού με 97% επιτυχία, χωρίς τη χρήση ραδιενέργειας και με μειωμένο κόστος.
Η μέθοδος ICG-10 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, από τους ίδιους ιατρούς που την ξεκίνησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας Gordon Wishart, που είναι και ο διευθυντής της εν λόγω Κλινικής Μαστού στο ΜΗΤΕΡΑ.
Στο στόχαστρο, ο λεγόμενος 'λεμφαδένας - φρουρός', κομβικό σημείο από το οποίο γίνεται διασπορά των καρκινικών κυττάρων σε όλον τον οργανισμό. Η μέθοδος ανίχνευσης του φρουρού λεμφαδένα γίνεται σε όλο την Ευρώπη και στη χώρα μας με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων και μίας μπλε χρωστικής (διπλή μέθοδος).
Όπως τονίζει ο Professor G. Wishart 'Αυτή η καινοτόμος τεχνική, αντικαθιστά τη χρήση των ραδιοϊσοτόπων με μια νέα φωσφορίζουσα χρωστική ουσία και με τη βοήθεια μιας ειδικά κατασκευασμένης κάμερας, εντοπίζει το λεμφαδένα - φρουρό, ο οποίος αφαιρείται μεμονωμένα με μια μικρή τομή'.
Η μπλε χρωστική χρησιμοποιείται παράλληλα και η μέθοδος συνεχίζει να είναι διπλή αλλά χωρίς τη χρήση ραδιενέργειας.
'H τεχνική αυτή είναι ακριβής και ασφαλής σε σύγκριση με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων', σημειώνει ο χειρουργός μαστού κ. Βασίλης Πιτσινής 'καθώς αποφεύγεται η χρήση ραδιενέργειας, καταπονείται λιγότερο η ασθενής και μειώνεται το κόστος στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα του μαστού, μια διαδικασία στην οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρειάζεται να υποβληθούν οι ασθενείς που χειρουργούνται για καρκίνο του μαστού'.
Μέχρι στιγμής, η μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε 500 ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, με ποσοστό επιτυχίας 97%.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}