Επιστήμη & Ζωή

Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την όσφρηση

Υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της μυρωδιάς των φαγητών, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 16:01

Υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της μυρωδιάς των φαγητών, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Portsmouth δηλώνουν ότι αρχικά ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι πασχίζουν να παραμείνουν αδύνατοι.

Οι ειδικοί ήδη γνωρίζουν ότι μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με τη μυρωδιά συνδέεται επίσης με τα κέντρα βρώσης του εγκεφάλου.

Ενώ μπορεί να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η μεγάλη κατανάλωση τροφής και η λίγη άσκηση, επιστήμονες ερευνούν για τις αιτίες που ευθύνονται για την επιδημία παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η έρευνα θα προκαλέσει περαιτέρω μελέτη στο συγκεκριμένο τομέα με την προοπτική να βοηθήσει όσους παλεύουν με το θέμα του βάρους τους.

Ο Dr Lorenzo Stafford εξέτασε αν μπορεί να είναι υπεύθυνη η έντονη όσφρηση, σε ένα βαθμό, για την παχυσαρκία. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 64 εθελοντές να λάβουν μέρος σε σειρά πειραμάτων που εξέταζαν την ικανότητα όσφρησης.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι έχουν ελαφρώς καλύτερη επίδοση στην όσφρηση όσον αφορά μυρωδιές φαγητών μετά την κατανάλωση γεύματος παρά όταν πεινούν.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ο Dr Stafford υποπτεύεται ότι μπορεί να ευθύνεται ο τρόπος που ο οργανισμός εντοπίζει και απορρίπτει τροφές που δεν χρειάζεται πλέον για να διατηρήσει τη σωστή ενεργειακή ισορροπία και να εμποδίσει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν πολύ πιο υψηλή αίσθηση της μυρωδιάς της τροφής σε σύγκριση με αδύνατους ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση πλήρους γεύματος.

Ο Dr Stafford πιστεύει ότι η ισχυρότερη αίσθηση όσφρησης μπορεί να οδηγεί τους ανθρώπους να συνεχίζουν την κατανάλωση φαγητού ακόμα και όταν έχει επέλθει κορεσμός. Όπως δήλωσε, μπορεί να υποτεθεί ότι σε όσους έχουν μεγαλύτερη τάση για αύξηση βάρους, η ισχυρότερη όσφρηση για μυρωδιές τροφίμων μπορεί ενδεχομένως να παίζει πιο ενεργό ρόλο στην κατανάλωση τροφών.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Chemical Senses.’

Πηγές:
‘Chemical Senses.’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων