Επιστήμη & Ζωή

Ο χυμός ροδιού περιορίζει τη βλάβη σε ιστούς και τις φλεγμονές

Έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στα πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χυμού ροδιού.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, 18:07

Έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στα πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χυμού ροδιού, όπως ότι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε διαβητικούς και υπερτασικούς ασθενείς.

Προκαταρκτική έρευνα τώρα υποδεικνύει ότι μπορεί να εμποδίσει επιπλοκές σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, όπως ποσοστά υψηλής θνησιμότητας λόγω λοιμώξεων και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 43ο συνέδριο της Αμερικανικής ένωσης Νεφρολογίας στο Ντένβερ.

Η Batya Kristal, του Western Galilee Hospital και η Lilach Shema, μελέτησαν 101 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και έλαβαν είτε χυμό ροδιού είτε placebo στην έναρξη κάθε διαστήματος αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι ασθενείς που κατανάλωναν χυμό ροδιού εμφάνισαν μειωμένη φλεγμονή, ενώ η βλάβη του οξειδωτικού στρες που προκλήθηκε από τις ελεύθερες ρίζες ελαχιστοποιήθηκε. Επιπλέον, όσοι κατανάλωσαν χυμό ροδιού είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω λοιμώξεων.

Τα ευρήματα στηρίζουν άλλες έρευνες που υποδεικνύουν ότι ο χυμός ροδιού έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πρόσφατη ανάλυση στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν χυμό ροδιού έδειξαν βελτίωση στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, όπως μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ και λιγότερα συμβάντα καρδιαγγειακού, υποδεικνύοντας ότι είχαν καλύτερη υγεία στην καρδιά.

Τα αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με έρευνες σε άλλους πληθυσμούς και ιδιαίτερα σημαντικά για ασθενείς που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, επειδή οι περισσότεροι νεφροπαθείς πεθαίνουν είτε από αίτια που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό είτε από λοιμώξεις.



Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελεγχόμενη ποσότητας χυμού ροδιού με ασφαλές περιεχόμενο ποτάσιου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών που συμβαίνουν συχνά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος που εμπλέκεται στην υπερφόρτωση με ποτάσιο, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε διατροφικό περιορισμό ποτάσιου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων