Οι μητέρες που είναι αδύνατες και σε καλή φυσική κατάσταση φαίνεται πως γεννούν πιο αδύνατα μωρά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και σωματικό βάρος αργότερα στη ζωή τους.
Στη νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι μητέρες που είχαν περιττό λίπος ή που δεν περπατούσαν πολύ είχαν την τάση να γεννούν μωρά με μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Αν και τα βαριά μωρά θεωρούνται χαριτωμένα, το αυξημένο βάρος τους συνδέεται με παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνες.
Σύμφωνα με τον Cyrus Cooper, η ποσότητα λίπους και μυϊκού ιστού των νεογνών μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την συνδυασμό αυτό στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους. Σύμφωνα με τον ερευνητή Cooper, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, υπάρχουν μέτρα που μπορούν οι μητέρες να λάβουν ώστε τα παιδιά τους να γεννηθούν με σωστή κατανομή στο σώμα τους του λίπους και του μυϊκού ιστού.
Οι γυναίκες θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, να ασκούνται, να τρέφονται υγιεινά και να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με τον παραπάνω ερευνητή. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Clinical Endocrinology and Metabolism’ διενεργήθηκε σε 448 γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες έδωσαν στοιχεία για το βάρος και το ύψος τους, ενώ μετρήθηκε και η ποσότητα του σωματικού τους λίπους.
Στη συνέχεια εξετάστηκαν και τα μωρά τους ως προς το λίπος τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μωρά των γυναικών που παρουσίαζαν αυξημένα αποθέματα λίπους ακολουθούσαν την τάση αυτή καθώς και τα μωρά των γυναικών που περπατούσαν με αργό βηματισμό.
Παχύτερα μωρά φάνηκε επίσης πως γεννούσαν οι ψηλότερες γυναίκες και αυτές που γεννούσαν για δεύτερη φορά, σε σχέση με αυτές που γεννούσαν για πρώτη φορά.
Στην αντίθετη όχθη βρίσκονται οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος ή που δεν παχαίνουν αρκετά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν ελλιποβαρή μωρά.
Πηγές:
‘Clinical Endocrinology and Metabolism’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}