Της Σοφίας Νέτα
Νέο πενταδύναμο εμβόλιο σε πόσιμη μορφή θα κυκλοφορήσει σύντομα στη χώρα μας και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό βρεφών ηλικίας 6 εβδομάδων και άνω.
Το νέο εμβόλιο προλαμβάνει το 98%-100% της σοβαρής μορφής παιδικής γαστρεντερίτιδας από ροταϊό και το 74% της γαστρεντερίτιδας ανεξαρτήτως βαρύτητας. Όπως τονίστηκε σε επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πέτρα της Ιορδανίας, με την κυκλοφορία του νέου εμβολίου ένα νέο, ισχυρό όπλο προστίθεται στη φαρέτρα των παιδιάτρων σε ότι αφορά τα προγράμματα εμβολιασμών.
Ο ροταϊός προκαλεί σοβαρή διάρροια, εμέτους, πυρετό και αφυδάτωση σε βρέφη και μικρά παιδιά. Αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια επισκέψεων στα ιδιωτικά ιατρεία και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ενώ σημαντικό ποσοστό παιδιών νοσηλεύεται λόγω της βαρύτητας της κλινικής συμπτωματολογίας.
Πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα δείχνουν ότι περίπου το 50% των εισαγωγών στο Νοσοκομείο και των επισκέψεων στα Ιατρεία Επειγόντων Περιστατικών από οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών οφείλονται στο ροταϊό.
Μάλιστα, τα παιδιά που εκδηλώνουν γαστρεντερίτιδα από ροταϊό παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν πιο σοβαρά και να εισαχθούν στο Νοσοκομείο απ’ ότι τα παιδιά που εκδηλώνουν γαστρεντερίτιδα από άλλα παθογόνα.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι κάθε παιδί θα αρρωστήσει τουλάχιστον μία φορά από γαστρεντερίτιδα από ροταϊό μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο νοσούν από ροταϊό περίπου 111 εκατομμύρια παιδιά, από αυτά 25 εκατομμύρια επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία, 2 εκατομμύρια εισάγονται στο νοσοκομείο και περίπου 600.000 καταλήγουν σε θάνατο, λόγω βαριάς αφυδάτωσης.
Στις βιομηχανικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, πεθαίνουν περίπου 70 παιδιά ετησίως από διάρροια που προκαλεί ο ροταϊός, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν περίπου 1400 παιδιά ημερησίως από βαρειά αφυδάτωση, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν.
Το εμβόλιο, με την ονομασία RotaTeq, ενδείκνυται για τον εμβολιασμό βρεφών ηλικίας 6 εβδομάδων και άνω και προλαμβάνει το 98%-100% της σοβαρής μορφής παιδικής γαστρεντερίτιδας από ροταϊό και το 74% της γαστρεντερίτιδας ανεξαρτήτως βαρύτητας.
Το νέο εμβόλιο δρα εναντίον των οροτύπων G1, G2, G3, G4 και G9 του ροταϊού οι οποίοι ευθύνονται για την συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από ροταϊό (ποσοστό 98%).
Χορηγείται σε τρεις δόσεις και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του παρέχει πρώιμη προστασία στα βρέφη, καθώς μείωσε τη σοβαρή μορφή παιδικής γαστρεντερίτιδας από ροταϊό κατά 83% μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης και κατά 81% μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Το νέο εμβόλιο παρουσίασαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής –Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Συριοπούλου, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, η γυναικολόγος–μαιευτήρας Ιωάννα Τσιαούση και ο παιδίατρος Γεώργιος Τρίμης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}