Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις άλλες περιοχές του πλανήτη, ισοδύναμο με 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ τον χρόνο ή σχεδόν 3 ποτήρια κρασί την ημέρα, αναφέρει έκθεση του Π.Ο.Υ και της Ευρωπαϊκής επιτροπής.
Ενώ ο τίτλος των μεγαλυτέρων καταναλωτών αλκοόλ αφορά την Ε.Ε στην οποία η κατανάλωση είναι σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, υπάρχουν επίσης μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα κατανάλωσης μεταξύ των περιοχών, όπως και μεγάλες διαφορές στο πόσο συχνά, πού και πότε πίνουν οι άνθρωποι.
Η Zsuzsanna Jakab, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην ήπειρο έχει σαφείς επιπτώσεις στην υγεία για τους πότες, τους δικούς τους και την κοινωνία.
Ανά περιοχή οι μεγαλύτεροι πότες βρίσκονται στην κεντροανατολική και ανατολική Ευρώπη-με κατανάλωση 14,5 λίτρων καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικο σε σύγκριση με 12,4 λίτρα στην κεντροδυτική και δυτική Ευρώπη, 11,2 στη νότια και 10,4 στη Σκανδιναβία.
Ωστόσο η έκθεση ανακάλυψε διαφορετική εικόνα όταν ανέλυσε τα στοιχεία έναντι δεικτών που ονομάζονται επικίνδυνη κατανάλωση, όπως εκτός γευμάτων, σε δημόσιους χώρους και άτακτη υπερβολική κατανάλωση.
Στο πλαίσιο αυτό οι σκανδιναβικές χώρες είχαν επικίνδυνο σκορ 2,8-σε ακτίνα όπου το 1 είναι λιγότερο επικίνδυνο και το 5 περισσότερο, ενώ χώρες της κεντροανατολικής και ανατολικής Ευρώπης εμφάνισαν σκορ 2,9.
Κεντροδυτικές και δυτικές χώρες, καθώς και νότιες, είχαν σκορ επικίνδυνης κατανάλωσης 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερες από 40 νόσους και διαταραχές που συνδέονται με το αλκοόλ, όπως η εξάρτηση και η βλαβερή χρήση, η ηπατική νόσος, η χρόνια παγκρεατίτιδα λόγω αλκοόλ, η δηλητηρίαση και το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο
Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότερα προβλήματα όπου το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει, όπως τραυματισμούς και θανάτους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και ασθένεεις όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.
Η έκθεση ανέφερε ότι στην Ε.Ε σχεδόν 12% όλων των θανάτων το 2004 μεταξύ ανθρώπων 15-64 ετών οφείλονταν στο αλκοόλ- ισοδύναμο με 1 στους 7 θανάτους στους άντρες και 1 στους 13 στις γυναίκες. Άνω του 3% των θανάτων οφείλονταν στο αλκοόλ που καταναλώνεται από άλλους.
Παγκοσμίως, 2,5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη βλαβερή χρήση αλκοόλ, που ευθύνεται για περίπου 3,8% όλων των θανάτων, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του Π.Ο.Υ.
Πηγές:
Π.Ο.Υ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}