Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται πως συμβάλλουν στη μειωμένη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό τους ενδεχομένως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εξασθενημένη φυσική κατάσταση και περιορισμένες φυσικές ικανότητες, σύμφωνα με την έρευνα τουWake Forest University School of Medicine.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς ο πληθυσμός των ανθρώπων τρίτης ηλικίας αυξάνεται, θα πρέπει να βρεθούν καλύτεροι τρόποι για να περιοριστεί το φαινόμενο των μειωμένων ικανοτήτων των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Gerontology’. Όπως φάνηκε στη νέα έρευνα, υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και των μειωμένων φυσικών ικανοτήτων. Περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων άνω των 60 ετών εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία των οστών αλλά πιθανόν να προστατεύει από τον διαβήτη, τον καρκίνο, τα κρυολογήματα και τη φυματίωση. Για το λόγο αυτό ειδικοί θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα οφέλη της συγκεκριμένης βιταμίνης στην τρίτη ηλικία.
Η βιταμίνη D παράγεται με φυσικό τρόπο από την έκθεση στον ήλιο, ενώ περιέχεται και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ενισχυμένο γάλα, χυμοί και δημητριακά. Ωστόσο είναι δύσκολο να λάβει κάποιος ικανοποιητικό ποσοστό βιταμίνης D μόνο από τη διατροφή.
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D καθώς ενδεχομένως δεν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο και λόγω του ότι το δέρμα τους είναι λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά την παραγωγή της, σε σχέση με τους νεότερους.
Επίσης μπορεί και η διατροφή τους να είναι φτωχή όσον αφορά τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Η νέα έρευνα εξέτασε παράγοντες που σχετίζονται με τη μείωση της κινητικότητας των ηλικιωμένων. Εξετάστηκαν 976 άτομα άνω των 65 ετών, στην Ιταλία, μεταξύ του 1998 και του 2000. Μελετήθηκαν παράγοντες όπως η ταχύτητα στο περπάτημα, η ικανότητα να σηκωθεί ο εθελοντής από την καρέκλα και η ικανότητα ισορροπίας σε βαθμιαία πιο δύσκολες καταστάσεις.
Όπως φάνηκε στην έρευνα, η φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν μειωμένη κατά 5 έως 10%. Η ερευνήτρια Denise Houston εκτιμά πως καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών, είναι αληθοφανής η θεωρία ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης μπορεί να οδηγούν σε μειωμένη δύναμη των μυών και ασθενέστερη φυσική ικανότητα.
Παράλληλα, είναι πιθανό όσοι είχαν μειωμένες φυσικές πιθανότητες να είχαν εκτεθεί λιγότερο στον ήλιο.
Πηγές:
‘Gerontology’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}