Αν και πολλές έγκυες εμφανίζουν ορμονικές διακυμάνσεις, σε ορισμένες είναι πολύ πιο σοβαρές. Μια στις 5 γυναίκες εμφανίζει μείζονα κατάθλιψη. Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Complementary Therapies in Clinical Practice’, αποκαλύπτει ότι έγκυες γυναίκες με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη γιόγκα.
Ερευνητές του University of Michigan Health System, αξιολόγησαν ψυχικά υψηλού κινδύνου εγκύους μεταξύ 12 και 26 εβδομάδων που έλαβαν μέρος σε ομάδες mindfulness yoga για 90 λεπτά, για 10 εβδομάδες. Εστίασαν σε στάσεις για εγκύους και στην αύξηση της συνειδητοποίησης του πώς αλλάζει το σώμα καθώς μεγαλώνει το μωρό.
Στο τέλος της έρευνας, η ομάδα ανακάλυψε σημαντική μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ οι μητέρες ανέφεραν ότι είχαν ισχυρότερη προσκόλληση στα έμβρυά τους.
Η ερευνήτρια Maria Muzik, του Center for Human Growth and Development, δήλωσε ότι ακούμε για εγκύους που δοκιμάζουν τη γιόγκα για τη μείωση του στρες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος. Η νέα έρευνα παρέχει υποσχόμενες πρώτες ενδείξεις ότι η mindfulness yoga μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή για εγκύους που δείχνουν σημάδια κατάθλιψης.
Αυτό προάγει την καλή κατάσταση της μητέρας και του νεογνού.
Διαταραχές ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη, όπως άγχος και κατάθλιψη, αποτελούν σοβαρή ανησυχία.
Ορισμένες έγκυες αισθάνονται συνεχή ευερεθιστότητα, αισθήματα δυσφορίας και ανικανότητα να αντιμετωπίσουν το στρες που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, γενετική προδιάθεση και κοινωνικούς παράγοντες. Αν τα συμπτώματα παραμείνουν χωρίς αγωγή θα παρουσιαστούν με σοβαρό κίνδυνο υγείας για τη μητέρα και το παιδί όπως προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος και προβλήματα στη σύνδεση με το μωρό.
Σύμφωνα με τη Muzik ακόμα και αν τα αντικαταθλιπτικά είναι εμφανώς αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι πολλές έγκυες είναι διστακτικές να τα λάβουν καθώς ανησυχούν για την ασφάλεια του μωρού.
Η Muzik συνεχίζει ότι δυστυχώς λίγες γυναίκες που πάσχουν από περιγεννητικές διαταραχές υγείας λαμβάνουν αγωγή εκθέτοντας αυτές και το παιδί στην αρνητική επίπτωση της ψυχικής νόσου σε μια από τις πιο ευάλωτες περιόδους. Για αυτό η ανάπτυξη εφικτών εναλλακτικών αγωγής είναι σημαντική.
Σύμφωνα με ενδείξεις οι γυναίκες αισθάνονται πιο ασφαλείς με μη παραδοσιακές μεθόδους, όπως φυτικό φάρμακο και τεχνικές χαλάρωσης. Αν και η γιόγκα συνεχίζει να γίνεται πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολλές τάξεις την αντιμετωπίζουν ως άσκηση παρά ως πρακτική στην οποία είσαι πλήρως παρόν στη στιγμή και συνειδητός.
Η mindfulness yoga, συνδυασμός διαλογισμού και σωματικών στάσεων, έδειξε να αποτελεί ισχυρή προσέγγιση όσον αφορά την ενίσχυση της ενέργειας και της καταπολέμησης του στρες.
Η Muzik καταλήγει ότι η έρευνα για την επίδραση της mindfulness yoga στις εγκύους είναι περιορισμένη αλλά ενθαρρυντική. Η νέα έρευνα χτίζει τη βάση για νέες μελέτες σχετικά με το πώς η γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πηγές:
‘Complementary Therapies in Clinical Practice’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}