Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από ακράτεια ούρων μπορούν, σύμφωνα με νέα έρευνα, να ωφεληθούν από τακτική χαμηλής έντασης άσκηση, με τη γιόγκα και τις διατάσεις να παρέχουν οφέλη.

Στην έρευνα του Stanford Medicine και του University of California, μετά από 12 εβδομάδες προγράμματος γιόγκα χαμηλής έντασης, συμμετέχουσες είχαν 65% λιγότερα επεισόδια ακράτειας.

Στην ομάδα ελέγχου, γυναίκες που έκαναν διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης είχαν παρόμοιο όφελος. Τα οφέλη ήταν παρόμοια με την επίδραση φαρμάκων για την ακράτεια.

Επειδή η δοκιμή έγινε εν μέρει κατά την πανδημία COVID-19, πολλές συμμετέχουσες έλαβαν τις οδηγίες άσκησης με διαδικτυακές συναντήσεις και ασκήθηκαν στο σπίτι τους.

Συμμετείχαν γυναίκες με ακράτεια, που προκαλούσε συμπτώματα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Συγκρίθηκαν δυο προγράμματα άσκησης 12 εβδομάδων. 121 γυναίκες έκαναν γιόγκα και 119 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Στο πρόγραμμα γιόγκα οι συμμετέχουσες έμαθαν 16 στάσεις hatha yoga με στόχο την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους μέσω 2 μαθημάτων 90 λεπτών την εβδομάδα. Τους ζητήθηκε επίσης να κάνουν γιόγκα για τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα εκτός μαθήματος.

Συμμετέχουσες στην ομάδα ελέγχου πέρασαν τον ίδιο χρόνο σε μαθήματα άσκησης αλλά αυτά αφορούσαν διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης που δεν εστίαζαν στο πυελικό έδαφος. Τους ζητήθηκε επίσης να ασκούνται για επιπλέον μια ώρα την εβδομάδα.

Στην έναρξη, οι συμμετέχουσες είχαν κατά μέσον όρο 3,4 επεισόδια ακράτειας την ημέρα.

Στο τέλος των προγραμμάτων, η ομάδα γιόγκα είχε 2,3 λιγότερα επεισόδια ακράτειας την ημέρα κατά μέσον όρο. Η ομάδα ελέγχου είχε 1,9 επεισόδια λιγότερα την ημέρα.

Ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη εξέτασε το είδος γιόγκα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε, με τροποποιήσεις για διαφορετικές σωματικές ικανότητες. Δήλωσαν ότι είναι ασφαλής και οικονομική επιλογή.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ανθυγιεινή  διατροφή του πατέρα συνδέεται με καρδιοπάθεια στην κόρη του [μελέτη]
Γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε: Τι μπορούμε να κάνουμε