Επιστήμονες από την Κίνα και το Χόνγκ Κονγκ κατόρθωσαν να εντοπίσουν για πρώτη φορά πρωτεΐνη στο σπέρμα που φαίνεται πως παίζει ρόλο στην υπογονιμότητα των αντρών και θα μπορούσε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα περιπτώσεων ανεξήγητων δυσκολιών.
Ελαττωματικές εκδοχές της πρωτεΐνης, έχουν αναφερθεί και παλιότερα ως υπεύθυνες για τη γυναικεία υπογονιμότητα.
Όπως σημειώνουν στο περιοδικό ‘Proceedings of National Academy of Sciences’ οι ερευνητές, εντόπισαν την πρωτεΐνη σε δείγματα σπέρματος αντρών αλλά και ποντικών.
Η πρωτεΐνη εμπλέκεται στη μεταφορά του διττανθρακικού, το οποίο χρειάζεται για την ενεργοποίηση του σπέρματος ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ελάττωμα στην πρωτεΐνη αυτή τότε η ικανότητα του σπέρματος όσον αφορά τη γονιμοποίηση μειώνεται, δήλωσε ο Chan Hsiao Chang, Καθηγητής Φυσιολογίας στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, το σπέρμα από τα μεταλλαγμένα ποντίκια με ελαττωματικές εκδοχές της πρωτεΐνης είχαν μειωμένη γονιμότητα σε σχέση με το σπέρμα του φυσιολογικού ποντικού.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στην πιο ακριβή διάγνωση και να εξηγήσει πολλές ανεξήγητες περιπτώσεις υπογονιμότητας.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι πολλά ζευγάρια παρουσιάζουν πρόβλημα υπογονιμότητας και δεν γνωρίζουν το λόγο. Ωστόσο, η διάγνωση θα αποτελούσε άμεσο πλεονέκτημα γι αυτά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ 8% και 12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή 50 έως 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας, παγκοσμίως. Στις μισές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα αντρικής υπογονιμότητας.
Πηγές:
'Proceedings of National Academy of Sciences’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}