Ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου είναι πολύ περισσότερο πιθανό να πεθάνουν αν είναι υπέρβαρες και δεν ασκούνται, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές εξέτασαν πώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος και τα επίπεδα δραστηριότητας συνδέονταν με την επιβίωση σε 1.400 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου.
Ασθενείς με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας εντός 5 ετών από τη διάγνωση σε σχέση με ασθενείς με υγιή ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9. Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 84% υψηλότερος για γυναίκες με ΔΜΣ 30 έως 34,9 και 135% σε όσες είχαν ΔΜΣ 35 και άνω.
Ωστόσο ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ, γυναίκες που ασκούνταν μέτρια έως έντονα περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα πριν διαγνωστούν με καρκίνο του ενδομητρίου είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 5 ετών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ασκούνταν ή ασκούνταν σπάνια.
Οι ερευνητές του Yale School of Public Health, δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς το βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν την επιβίωση αλλά οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του όγκου μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη, των επιπέδων των ορμονών και της φλεγμονής.
Η ερευνήτρια Hannah Arem, του U.S. National Cancer Institute, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι ένας υγιής ΔΜΣ και υψηλότερη σωματική δραστηριότητα συνδέονται με καλύτερη επιβίωση στον καρκίνο του ενδομητρίου.
Η Arem πρόσθεσε ότι ενώ όλες οι γυναίκες ενθαρρύνονται να κρατούν υγιές σωματικό βάρος και να ασκούνται, γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου μπορεί να κινητοποιηθούν ιδιαίτερα από τα ευρήματα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of the National Cancer Institute.’
Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της σωματικής δραστηριότητας σε γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Πηγές:
‘Journal of the National Cancer Institute.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}