Η καθυστέρηση της πατρότητας συνδέεται με αρκετές διαταραχές και προβλήματα στη σχολική ηλικία, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Αναφέρθηκαν προβλήματα με αυξημένα ποσοστά αυτισμού, υπερκινητικότητας, διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένειας, απόπειρας αυτοκτονίας και χρήσης ουσιών.
H έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘JAMA Psychiatry’, υποδεικνύει ότι ένοχες είναι οι μεταλλάξεις στο σπέρμα.
Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι τα οφέλη που συνοδεύουν τους μπαμπάδες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να υπερκεράσουν τα προβλήματα.
Η έρευνα, από το Indiana University των ΗΠΑ και του Karolinska Institute, στη Σουηδία, περιγράφεται ως η μεγαλύτερη και μια από τις καλύτερα σχεδιασμένες, στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 2,6 εκατ. ανθρώπους και στη διαφορά μεταξύ αδερφών που γεννήθηκαν από τον ίδιο πατέρα.
Συγκρίνοντας τα παιδιά ενός 45χρονου πατέρα με αυτά ενός 24χρονου φάνηκαν τα εξής:
- Ο αυτισμός ήταν περισσότερο από 3 φορές πιθανός
- Υπήρχε 13 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για διαταραχή υπερκινητικότητας
- Διπλάσιος κίνδυνος για ψύχωση
- 25 φορές περισσότερες πιθανότητες για διπολική διαταραχή
- 2,5 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτοκτονικές συμπεριφορές ή προβλήματα με ουσίες
- Χαμηλότεροι βαθμούς στο σχολείο.
Δεν υπήρχε σημείο έναρξης μετά το οποίο να αρχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος, αλλά η αύξηση της ηλικίας συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, ο συνολικός κίνδυνος πιθανόν παραμένει χαμηλός. Ακόμα και αν ο κίνδυνος μιας σπάνιας νόσου διπλασιάζεται δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί το παιδί.
Ο ερευνητής, Dr Brian D'Onofrio, δήλωσε σοκαρισμένος από τα ευρήματα, που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο από αυτόν που είχε υπολογιστεί παλαιότερα.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει πως η καθυστέρηση της πατρότητας συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών και ακαδημαϊκών προβλημάτων του παιδιού.
Κατέληξε, ότι η έρευνα προστίθεται σε άλλες που υποδεικνύουν ότι οι οικογένειες, οι γιατροί και η κοινωνία θα πρέπει να σκέφτονται τα υπέρ και τα κατά της καθυστέρησης της πατρότητας.
Πηγές:
‘JAMA Psychiatry’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}