Επιστήμη & Ζωή

SmokeHaz: Νέα ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η νέα ιστοσελίδα SmokeHaz, είναι βασισμένη σε επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία μας.

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014, 18:53

H νέα ιστοσελίδα “SmokeHaz” της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), η οποία θα παρέχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Lung Health and Smoking in Europe”.

To πρόγραμμα SmokeHaz που είναι προϊόν συνεργασίας της ΕRS, του ELF και του Κέντρου ελέγχου του Καπνού και Αλκοόλ του πανεπιστημίου του Nottingham. (UK) βασίστηκε σε συστηματική επιστημονική ανασκόπηση ερευνών και μεταναλύσεων για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία- και ειδικότερα στην αναπνευστική υγεία. Απευθύνεται σε όλους τους φορείς πολιτικής Υγείας, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ερευνητές και φοιτητές των ιατρικών και παραϊατρικών σχολών και στο γενικό πληθυσμό καπνιστών και ασθενών.

Η παρουσίαση της καινούργιας ιστοσελίδας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τις επιστημονικές δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του καπνίσματος στην Ευρώπη, ενώ η διοργάνωση της ημερίδας στην Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία.

Ο καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χαράλαμπος Ρούσσος σημείωσε μεταξύ άλλων: « Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Ελλάδας στα θέματα του τσιγάρου, μολονότι η χώρα μας είναι μια καπνοπαραγωγός χώρα.»

Ο καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Τριχόπουλος τόνισε: «Αν καταφέρναμε να περιορίσουμε κατά το ένα τρίτο το ποσοστό των καπνιστών θα πετυχαίναμε το στόχο μας σε ποιοτικά σταθμισμένα έτη ζωής (quality adjusted life years) χωρίς άλλες μείζονες τροποποιήσεις.»

Ο καθηγητής κ. Peter Barnes επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του imperial College του Λονδίνου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας δήλωσε «Είναι γεγονός ότι 1 στους 8 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού. Μάλιστα πάνω από το 50% των θανάτων οφείλονται σε καρκίνους των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο και είναι άμεσα σχετιζόμενοι με το κάπνισμα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 6 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθένειας του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση προϊόντων καπνού.»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου του Καπνού της ERS, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθύντρια του κέντρου Διακοπής καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο θεραπευτήριο κ. Χριστίνα Γκράτζιου ανέφερε:

Ελπίζουμε ότι μέσω της νέας αυτής επιστημονικής ιστοσελίδας www.smokehaz.eu της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας θα παρέχουμε σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας πολιτικής υγείας ένα σημαντικό πακέτο τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφόρησης. Με αυτό το τρόπο θα μπορούν να στηρίξουν δράσεις σε σχέση με τον έλεγχο του καπνίσματος ώστε να λάβουν μέτρα για την πρόληψη και το περιορισμό του καπνίσματος με στόχο:

Τέλος, στην ιστοσελίδα www.smokehaz.eu παρατίθενται συστάσεις που θα βοηθήσουν την εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής για τα θέματα ελέγχου και περιορισμού της καπνιστικής συνήθειας.

Τέλος ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είμαστε σε πόλεμο με το κάπνισμα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει όλα όσα μπορούμε να κάνουμε θεσμικά ώστε να συμβάλλουμε στο να σταματήσουν οι Έλληνες να καπνίζουν. Το κάπνισμα σκοτώνει τους ανθρώπους, όσους καπνίζουν αλλά και όσους στέκονται γύρω τους και αυτό δεν μπορούμε να το βλέπουμε και να παραμένουμε αδρανείς.»

Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά από τις επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία μας είναι τα εξής:

Για τους Ενήλικες αποδείχθηκε ότι:

1. Ο Καρκίνος του πνεύμονα είναι:
• 11 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές
• Η συνεχής έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει κατά 41% τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος καρκίνο πνεύμονα σε σχέση με κάποιον που δεν εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα

2. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι:
• 4 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές και
• Είναι πολύ πιθανότερο να εμφανιστεί σε όσους εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα

3. Το Άσθμα είναι:
• 61% πιο πιθανό να εμφανιστεί σε έναν καπνιστή από έναν μη καπνιστή

4. Η Φυματίωση είναι:
• 57% πιο πιθανό να εμφανιστεί στους καπνιστές από ότι σε μη καπνιστές
• 44% πιθανότερο να εμφανιστεί σε όσους εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα

5. Οι Παροξύνσεις του Άσθματος είναι:
• 71% περισσότερο πιθανό να εμφανιστούν στους καπνιστές παρά σε μη καπνιστές

6. Η Υπνική Άπνοια είναι:
• 2 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί στους καπνιστές από ότι σε μη καπνιστές

Για τα παιδιά οι μελέτες έδειξαν ότι:

1. Οι Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού είναι:

• 82% πιθανότερο να εμφανιστούν σε βρέφη που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα και από τους δύο γονείς

2. Το Παιδικό Άσθμα και ο συριγμός είναι:
• 65-70% πιθανότερο να εμφανιστούν σε παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα από τη μητέρα τους μετά τη γέννησή τους
• 30-50% πιθανότερο να εμφανιστούν σε παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα από τη μητέρα τους κατά την διάρκεια κυήσεως.

3. Οι Παροξύνσεις του Άσθματος είναι:
2,55 - 3,25 φορές πιθανότερο να εμφανιστούν σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα και εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα
Πολύ πιθανότερο να εμφανιστούν σε παιδιά που πάσχουν από άσθμα και εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα

4. Το Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο είναι:
• Πολύ πιθανότερο να εμφανιστεί σε παιδιά που εκτέθηκαν στον καπνό της μητέρας τους είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την εγκυμοσύνη

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών με στόχο την αφύπνιση σχετικά με τους κίνδυνους από το παθητικό και το ενεργητικό κάπνισμα μέσω συντονισμένων δράσεων και ενεργειών όπως παρατίθενται παρακάτω:

i. Για την πρόληψη και τον περιορισμό του καπνίσματος είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία περισσότερων δημόσιων χώρων για μη καπνίζοντες, την αύξηση της τιμής των τσιγάρων και τον αποκλεισμό της προώθησης των προϊόντων καπνού από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Τα μέτρα αυτά σταδιακά θα μειώσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα εξαιτίας του καπνίσματος τις επόμενες δύο δεκαετίες και μακροπρόθεσμα.

ii. Χρειάζεται ενδυνάμωση της εφαρμογής απλών και κατανοητών παρεμβάσεων ενάντια στο κάπνισμα εκ μέρους τοπικών φορέων, εθνικών κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητη, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων εκστρατειών προαγωγής υγείας μέσω των μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ), εφαρμογής εμφανών εικονογραφημένων προειδοποιήσεων στα πακέτα των τσιγάρων ή και επιβολής των ενιαίων πακέτων τσιγάρων. Η χρήση των προϊόντων καπνού μπορεί έτσι σταδιακά να μειωθεί.

iii. Παρακίνηση των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα ώστε να μειωθεί η εμφάνιση των αναπνευστικών προβλημάτων και παθήσεων που προκαλούνται από το κάπνισμα με στόχο τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητα εξαιτίας του καπνίσματος στις επόμενες δύο δεκαετίες. Για να ενημερωθείτε σχετικά από τις Οδηγίες-Συστάσεις για τη διακοπή καπνίσματος σε αναπνευστικούς ασθενείς από την ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ers-education.org/guidelines

iv. Ευρύτερη εφαρμογή των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος (συμβουλευτική σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή), που αποτελούν μία από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο της ιατρικής δεδομένης της σχέσης κόστους –αποτελεσματικότητας με πιθανή κάλυψη του κόστους της αγωγής από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικά εκπαιδευτικά προγραμμάτων για τη διακοπή καπνίσματος πρέπει να απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας και να ενταχθούν στα προγράμματα σπουδών των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών. Ενημερωθείτε σχετικά από τη Μονογραφία Smoking Cessation της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην ιστοσελίδα www.erspublications.com/content/smoking-cessation

v. Εφαρμογή του μοντέλου της Μεγάλης Βρετανίας, όπου προβλέπεται ένα ιατρείο διακοπής του καπνίσματος ανά 150.000 άτομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη της θεραπείας διακοπής, σε περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

vi. Εφαρμογή των υποχρεώσεων και οδηγιών της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο Προϊόντων Καπνού (FCTC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε όλη την Ευρώπη.

vii. Επιβολή νομοθεσίας για την προστασία των νεογέννητων και των παιδιών από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Η σχετική με το κάπνισμα νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προστατεύει τους ενήλικες στους χώρους εργασίας και διασκέδασης. Παρόλα αυτά, οι νόμοι αυτοί δεν καλύπτουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο σπίτι, τα ιδιωτικά οχήματα, όπου τα επίπεδα τοξινών μπορεί να είναι πολύ υψηλά.

viii. Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογία, το κόστος και τα πεδία δράσης σχετικά με το Κάπνισμα και την Αναπνευστική Υγεία, επισκεφθείτε τη νέα έκδοση του White Book της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.erswhitebook.org 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων