Επιστήμη & Ζωή

Έρευνα: Η Μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007, 16:26

Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, υποδεικνύει νέα έρευνα. Η διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο και η μικρή σχετικά κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται, όπως δείχνουν αρκετές έρευνες, με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ωφελεί και ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η Μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν τα κύτταρα να αποφύγουν βλάβες.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of the Rheumatic Diseases’, Βρετανοί ερευνητές χώρισαν 130 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε δυο ομάδες. Μια ομάδα παρακολούθησε μαθήματα Μεσογειακής διατροφής, ενώ στην άλλη δόθηκαν γραπτές διατροφικές πληροφορίες μόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες της πρώτης ομάδας αύξησαν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φασολιών και μονοακόρεστων λιπαρών-τύπος που βρίσκεται στο ελαιόλαδο. Επιπλέον, το επόμενο εξάμηνο ανέφεραν βελτίωση στον πόνο και στη γενικότερη υγεία.

Αντίθετα, οι γυναίκες που έλαβαν μόνο γραπτές πληροφορίες δεν άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες σαν ομάδα ούτε εμφάνισαν άλλη βελτίωση στα συμπτώματα.

Οι γυναίκες ωφελήθηκαν από την παρακολούθηση μαθημάτων παρά από το να λάβουν απλώς γραπτές συστάσεις, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr.Gayle McKellar, του Glasgow Royal Infirmary.

Τα μαθήματα φάνηκε να αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων, προσφέροντας κοινωνική επαφή παράλληλα. Επιπλέον, οι γυναίκες-οι οποίες γενικά είχαν χαμηλά εισοδήματα-κατάλαβαν πώς μπορούν οι υγιεινές τροφές να ‘χωρέσουν’ στον προυπολογισμό τους και πώς να χρησιμοποιούν τα μαγειρικά σκεύη και σύνεργα για να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τη λειτουργικότητα των χεριών τους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν την επίδραση των μαθημάτων υγιεινής μαγειρικής σε μεγαλύτερη ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με άλλες ασθένειες.

Πηγές:
‘Annals of the Rheumatic Diseases’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων