Ένα εντερικό μικρόβιο, που στην πραγματικότητα προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την καταπολέμηση του καρκίνου στο πάγκρεας.
Το βακτήριο διαθλαστικό κλωστηρίδιο (Clostridium perfringens) εκκρίνει μια τοξίνη που διαπερνά το κέλυφος των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει. Επιστήμονες στο Βερολίνο εξετάζουν σήμερα την αποτελεσματικότητα του βακτηριακού δηλητηρίου κατά του καρκίνου του παγκρέατος. Η γερμανική αντικαρκινική εταιρεία στηρίζει την έρευνα με 240.000 ευρώ.
Στο βόειο κρέας, τα ψάρια ή τα πουλερικά και το χαλασμένο κρέας βρίσκεται το τροφικό μικρόβιο διαθλαστικό κλωστηρίδιο (Clostridium perfringens). Όταν αυτό το ραβδόμορφο βακτήριο φτάνει στο στομάχι και μετά στο έντερο μετά από κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει πονόκοιλο, διάρροια και εμετό. Αιτία για όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μια ειδική τοξίνη που εκκρίνει το μικρόβιο, η επονομαζόμενη εντεροτοξίνη. Όταν απελευθερώνεται στο έντερο η εντεροτοξίνη αναγνωρίζει δύο μόρια στην επιφάνεια των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου, τα οποία αναφέρονται ως Claudin 3 και Claudin 4.
Σε αυτά τα δύο μόρια προσκολλάται η τοξίνη και ξεκινά να διατρυπά το περίβλημα των κυττάρων. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές, καθώς τα κατεστραμμένα κύτταρα πεθαίνουν. Αυτό το αποτέλεσμα ακριβώς θέλουν να αξιοποιήσουν οι επιστήμονες του Κέντρου πειραμάτων και κλινικής έρευνας και του Kέντρου μοριακής ιατρικής «Max-Delbrück στο Βερολίνο, στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος. Όπως ακριβώς τα εντερικά κύτταρα, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες Claudin 3 και Claudin 4 στο περίβλημά τους. «Κατ΄αυτήν την έννοια αυτά τα καρκινικά κύτταρα είναι ο ιδανικός στόχος για την εντεροτοξίνη, η οποία αναγνωρίζει τα μόρια Claudin στα καρκινικά κύτταρα και τους επιτίθεται», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Wolfgang Walther.
«Ακριβώς όπως τα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου κατά την τροφική δηλητηρίαση έτσι και τα καρκινικά κύτταρα διατρυπώνται και καταστρέφονται. Με έγχυση υψηλής πίεσης χωρίς βελόνα, οι ερευνητές θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα είδος γονιδιακής μεταφοράς απευθείας στον καρκινικό ιστό, που περιέχει το γενετικό σχεδιάγραμμα για την εντεροτοξίνη και έτσι επιτρέπει την παραγωγή της τοξικής ουσίας.
Η Clostridium perfringens εντεροτοξίνη παράγεται επί τόπου», λέει ο κος Walther. «Για τα υγιή κύτταρα του παγκρέατος η όλη διαδικασία είναι ακίνδυνη, δεδομένου ότι αυτά δεν σχηματίζουν Claudin 3 ή Claudin 4 στο περίβλημά τους.» Επί του παρόντος, οι επιστήμονες ελέγχουν τη θεωρία τους εργαστηριακά. «Εάν αποδειχθεί ότι η θεραπευτική μας προσέγγισή είναι επιτυχής, τότε θα έχουμε ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του παγκρέατος» ελπίζει ο κος Walther. Περίπου 17.400 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στη Γερμανία από καρκίνο στο πάγκρεας, μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου. Συνήθως η νόσος γίνεται αντιληπτή πολύ αργά και πολύ λίγοι ασθενείς επιβιώνουν μετά τη διάγνωση περισσότερο από ένα έτος. Ο όγκος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, δημιουργεί μεταστάσεις σε άλλα όργανα και σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάζεται από τις τρέχουσες θεραπείες.
Πηγές:
'Ειδήσεις για τον καρκίνο'
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}