Μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού με μία μόνο δόση ακτινοβολίας αναμένει το πράσινο φως από το βρετανικό Σύστημα Υγείας.
Οι ασθενείς με πρώιμα στάδια της νόσου θα μπορούσαν - υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες - σύντομα να επωφεληθούν από την «ενδοδεσμική ακτινοβολία», (Intrabeam Radiation) καταργώντας την ανάγκη για μακρόχρονη ακτινοθεραπεία. Η ενδοχειρουργική ακτινοβολία δίνει μια συγκεντρωτική δόση ακτινοβολίας στον όγκο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να σκοτώσει καρκινικές βλάβες όταν είναι μικροσκοπικές.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας Αριστείας της Μ. Βρετανίας, πρότεινε την χρήση της μεθόδου με κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από πρωιμα στάδια της νόσου. Η ασφαλιστική κάλυψη δίνεται στην περιπτωση που οι ασθενείς είναι σωστά ενημερωμένοι για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας μεθόδου, καθώς ακόμη συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μεθόδου.
Καθώς τα τρέχοντα δεδομένα δεν είναι εκτεταμένα, "αυτό το είδος της ακτινοθεραπείας αναδεικνύεται ως πιο βολικό για τους ασθενείς και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε η Carole Longson, διευθύντρια Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στο NICE.
Η μέθοδος εφαρμόζεται μόνο σε έξι κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χορήγηση της ενδοδεσμικής ακτινοβολίας σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου, σε πρώιμο καρκίνο του μαστού μέχρι στιγμής.
Όμως το NICE, ζητά από τους γιατρούς πλήρη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με όλες τις επιλογές θεραπείας ώστε συνειδητά να μπορέσουν να επιλέξουν. Ειδικά για την ενδοδεσμική ακτινοβολία, ζητείται η λεπτομερής καταγραφή των ασθενών που την επιλέγουν, για τη δημιουργία εθνικού μητρώου και για την παρακολούθηση της πορείας τους, με αποδεδειγμένα κλινικά στοιχεία. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων θα συγκρίνονται τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}